Annonce

Hvordan slipper jeg af med mit ildelugtende udflåd?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har brug for hjælp.

Jeg har blødt i over et år, men efter en kegleoperation er det nu endelig kommet på et minium. Nu har jeg så bare desværre fået et nyt problem.

Jeg har rigtig meget udflåd og det lugter yderst forfærdeligt. Det lugter som rådent fisk. Når jeg sidder på jobbet kan jeg lugte mig selv, også selvom det kun er en dråbe der er kommet.

Det påvirker meget mit sexliv. Det er værst når jeg får noget op i skeden og tager det ud igen. Om det en under sex, en tampon eller andet.

Min partner har kommenteret meget på det, da det lufter forfærdeligt under sex. Også selvom jeg lige kommer fra badet. Jeg har desværre gået til så drastiske metoder, at jeg har sex mens jeg har en tampon oppe, da den tager det væreste lugt. Det er en MEGET stort problem for mig. Det er yderst pinligt og hæmmer min sexlyst.

Jeg har prøvet Vivac piller af 2 omgange, men syntes ikke de havde den store effekt. Jeg bruger også sæben, men det gør ikke meget.

Håber virkelig i kan hjælpe mig, da min egen læge ikke kan :(

Og det her er ikke noget jeg kan leve med.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar:

Kære spørger

Den lugt og det udflåd, du beskriver, er typisk for en tilstand, der kaldes Bakteriel Vaginose. Bemærk, at jeg benævner det som en tilstand - og ikke en sygdom.

I skeden findes normalt en broget og sund flora af mikroorganismer, der holdes i skak af lactobaciller - et vagtkorps af fredelige mælkesyrebakterier - som dominerer og sikrer en normal surhedsgrad i skedens sekret. men det sker, at forsvarsmekanismerne forstyrres, så der indtræder en floraforskydning i den normale økologiske balance.

Sekretet ændres fra let surhed til let basisk niveau. Det giver god grobund for såkaldt anaerobe mikroorganismer - og de lugter ganske dårligt ved frisætning af ildelugtende aminer.

Fiskelugten er ganske ubehagelig og gennemtrængende. En ringe trøst er, at andre under daglige omstændigheder ikke mærker lugten, selv om du måske selv gør det.

Mandens sæd er basisk. Ved samleje uden brug af kondom, blandes sæden med skedens sekret og ildelugten fra de frisatte aminer bryder ud i fuldt flor til gene for så vel dig som din partner. Hvis du lugter af fisk efter samleje, er det altså, der er grunden. Du fortæller ikke så meget om kegleoperationen og baggrunden herfor, men det kan nok ikke udelukkes, at den kan medvirke til forskydning af skedesekretets surhedsgrad.

Andre forhold kan måske også spille ind.

Men alt ialt er det nok tilstrækkeligt til at fremkalde dine gener.

Behandlingen er let og effektiv. Du skal tale med din læge, fortælle om generne, og lægen vil udskrive Metronidazol, som er på recept. Det er en kortvarig og effektiv behandling. Eneste ulempe er en antabuslignende bivirkning, hvis du drikker alkohol - men den er jo nok til at leve med nogle dage.

Kan det komme igen? Ja, det kan det, men se nu lige, hvordan det går. Sure sæber - intimsæber - er at foretrække frem for almindelig sæbe, men skedeskylning og energisk vask bør undgås. Det kan gøre ondt værre.

Lige til sidst: du fortæller, at du bruger tampon ved samleje for at mindske lugten. Du kan vel ikke have ”glemt” en tampon højt oppe i skeden? Den lugter i hvert fald - og skal selvfølgelig ud, hvis den er der. Nævn det lige for lægen, når du skal tale om en eventuel recept.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 25.06.2017
Annonce