Hej Netdoktor.
Fangede på et tidspunkt i tv, at en ung pige snakkede om, at hun havde været ved egen læge pga stor forskel på størrelsen af hendes bryster. Hun var pga af den store forskel blevet indstillet til en brystoperation, for at få mere symmetri.
Vil derfor gerne høre om det faktisk er en mulighed?
Er 21 år gammel og har opgivet at mine bryster naturligt får samme størrelse. Er meget ked af størrelsesforskellen på mine bryster og det går mig meget på, at man faktisk kan se det, selvom jeg går med bh.
Mit venstre bryst er en størrelse C/D og mit højre en A. Jeg ved at en forskel er naturligt, men synes mit er meget voldsomt, og er meget pinlig over det. Håber I har en ide om mine muligheder.
Tak på forhånd.
Mvh Lærke
Mvh. en spørger
Kære spørger
Tak for din tillid til Netdoktors “Spørg Lægen” med et spørgsmål, som ikke handler om sygdom, men om et problem, som stadig trykker dig - måske hver eneste dag. Men da det handler om din krop, har du altså valgt at prøve at få et godt råd fra en læge.
Jeg skal gøre, hvad jeg kan, for at følge dig lidt på vej. Men lad mig sige det med det samme: mit svar rummer i denne omgang ikke nogen beskrivelse af de lidelser, skavanker og sygdomme, som ellers kan opstå i brysterne.
Hvis der er mistanke eller usikkerhed om sygdom, der jo kan ramme kvinders bryster livet igennem, skal man ikke tøve et øjeblik med at gå til læge og blive undersøgt.
Jeg var i går i teater og så en forestilling, der blev kaldt “Opvisning i lavt selvværd”. Meget tankevækkende. Fire skuespillere blottede sig hver for sig både følelsesmæssigt og bogstaveligt for os publikummer, der sad omkring og så på og lyttede. Der var helt lyst i rummet, så betroelserne spejledes klart i hvert eneste ansigt, så alle var blottede. Det var en svær øvelse både for skuespillerne og for os andre. Men det løsnede og varmede. Og den følelse - som vi alle har i os, at noget ved vores udseende ikke er perfekt og burde udskiftes, hvis det kunne - blev svagere. Herre-gud, det gælder jo os alle. Lad os prøve at smile eller grine lidt ad det.
Jeg tror således, at de fleste kvinder gør sig tanker om deres brysters udseende og størrelse. Det synes jeg er ganske naturligt. Og det er ganske vist: Ingens bryster er ens. Det ved alle kvinder. Naturen giver nogle kvinder små og andre store bryster. Det er altså helt naturligt.
Og selv om naturens skaberkraft tilstræber symmetri, så er vi alle lmere eller mindre forskellige på højre og venstre side. Prøv bare at se i spejlet og dæk først højre så venstre ansigtshalvdel. Der er forskel. Eller prøv det samme med et portrætfotografi!
Og det samme gælder “alle” kvinders bryster. Og det gælder altså også størrelsen. Og nogen gange er forskellen ganske betydelig og synlig. Som hos dig. Og så hjælper det dig ikke så meget, at få at vide, at det også er ganske naturligt.
En brystforskel fra BH-A på den ene side til BH-CD på den anden side er ganske betydelig. Og jeg kan godt forstå, at det generer dig. Du kan nok ikke forvente, at der sker væsentlige ændringer med tiden. Og spørgsmålet er så, om du vil kunne acceptere denne tingenes tilstand, som jo for mig at se alene er et kosmetisk spørgsmål.
Det skal ikke nedvurderes, at det påvirker dig og gør dig usikker. At dit selvværd specielt i samvær med andre er påvirket. Nu kender vi jo slet ikke hinanden, så at give dig det bedste råd, om der kan eller skal gøres noget ved det eller ej, er svært for mig. Men jeg synes, du skal tale med en fagperson om det - og nærmest til det er nok din egen læge i første omgang.
Og det skal være en samtale og en vurdering, der går langt ud over "mål og vægt”. Du har brug for hjælp til at tro på, at to lige store og ens bryster ikke alene er vejen frem mod en tilværelse uden pinligheder.
Du kan også tale med lægen om at blive henvist til en specialist på området. Brystreduktion på den ene side eller på brystforstørrelse på den anden side er jo tekniske muligheder, men ingen selv nok så snild kirurg kan maskere for hverken dig eller din omverden, at der er blevet snittet.
Med venlig hilsen
Erik Fangel Poulsen,
Speciallæge i kvindesygdomme
Sidst opdateret: 01.09.2017