Annonce

Har jeg fået tinnitus?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har her i den seneste uge haft en svag undertone i hovedet, en høj hyletone. Lyden er der nærmest kun når jeg tænker på den, men jeg kan nærmest ikke lade være med at lytte efter om den nu skulle være der igen. Jeg har altid passet godt på mine ører, så det er ikke tinnitus, som er forårsaget af det.

Lyden forsvinder helt når jeg holder mig for ørerne, men det er altså ikke en der kommer udefra. Det er også lidt som en susen for ørerne. Jeg er stresset for tiden, kan det have noget med det at gøre?

Jeg er så bange for at det er tinnitus, for det vil jeg ikke kunne leve med.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Øresusen, også kaldet tinnitus, er en let susende/hylende/rungende lyd for ét eller begge ører og kan være ledsaget af hørenedsættelse og svimmelhed. Årsagerne spænder meget vidt og der kan nævnes: ørevoks, støjskade, forhøjet blodtryk, stress mv.

Jeg vil råde dig til at kontakte din alment praktiserende læge med henblik på en vurdering. Ud fra en nærmere udspørgen til tinnitus og eventuelt andre symptomer vil denne kunne rette undersøgelserne. Denne vil i første omgang kunne undersøge dig for en række af årsagerne til tinnitus.

Mulighederne i almen praksis er typisk at kikke i ørerne med et otoskop, måle trykket på mellemøret og måle blodtrykket. I nogle tilfælde vil det være relevant at tage blodprøver.

Hvis din læge vurderer der er behov for yderlige udredning vil han henvise dig til en øre-næse-halslæge.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce