Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Diabetes

Fokus på: Diabetisk nervebetændelse

Hvis man har diabetes, som ikke er velbehandlet, så kan man i nogle tilfælde opleve forskellige komplikationer fra nervesystemet. Det kalder man for diabetisk nervebetændelse eller diabetisk neuropati, og det kan du blive meget klogere på lige her.


Offentliggjort: 11. December 2023

Hvad er diabetisk nervebetændelse?

Diabetisk nervebetændelse eller neuropati, som det også kaldes, er en fællesbetegnelse for komplikationer i nervesystemet, der opstår som følge af den forhøjede blodglukose. 

Diabetisk nervebetændelse opstår, fordi nerverne bliver påvirkede af det forhøjede blodsukker, som følger med diabetes. Faktisk kan nerverne blive varigt ødelagte, og det kan give komplikationer i de forskellige grupper af nerver i kroppen. 

Det kan blandt vise sig i de nerver, der er relateret til

  • Følesansen (det er den mest almindelige. Her kan man kan for eksempel få problemer med at føle smerte eller varme/kulde. Ses oftest i fødderne, men det kan også ses i hænderne)
  • Muskelfunktionen (det kan gå ud over muskelkraften i for eksempel arme og ben, men oftest ses nedsat muskelmasse i fødderne, der kan medføre fejlstillinger af fødder, der øger risikoen for fodsår)
  • De indre organer (det kan for eksempel gå ud over pulsen eller blodtrykket eller man kan få problemer med mave-tarm-funktionen, samt for mænd problemer med at opnå rejsning(impotens), evt. besvær medd at tømme blæren helt).

Nervebetændelsen kan være akut eller kronisk. Den akutte form kan opstå pludseligt, og forsvinder typisk igen, når diabetesbehandlingen forbedres. Den kroniske form udvikles over en årrække og har typisk et  forløb der er præget af specielt natlige smerter samt fornemmelsen af at ”gå på vat”. Intensiteten i symptomer kan variere og god glykæmisk kontrol kan reducere generne. 

Hold blodsukkeret stabilt

Det bedste, man kan gøre for at forebygge diabetisk nervebetændelse, er at holde sine blodsukkerværdier så tæt på de normale værdier som muligt. Hvis man har fået konstateret diabetisk nervebetændelse, er det stadig vigtigt at holde sit blodsukker så stabilt som muligt, for det kan bremse udviklingen af betændelsen.

Hvordan skal blodsukkeret optimalt være?

  • 4-7 mmol/l før måltider
  • Mindre end 10 mmol/l efter måltider (ca. 1½ time)
  • Omkring 6-8 mmol/l ved sengetid.

Kilde: Netdoktors egen artikel om blodsukkermåling

Vær særligt opmærksom på fødderne

Hvis man har diabetisk nervebetændelse, som er relateret til følesansen, er det som regel fødderne, der bliver ramt. Nervebetændelsen kan siden sprede sig fra fødderne og op i underbenene.

Den nedsatte følesans i fødderne betyder, at man kan have svært ved at mærke, når fødderne udsættes for påvirkninger for eksempel fra sten i skoen, sko, der gnaver og trykker eller sår på fødderne. Derfor er det vigtigt at holde godt øje med sine fødder, som man kan forebygge fodsår. Konsultér også gerne jævnligt en fodterapeut - særligt hvis du opdager sår eller andre uregelmæssigheder såsom ligtorne eller hård hud.

Behandling varierer

Der findes ikke nogen helbredende behandling for diabetisk nervebetændelse. For at bremse nervebetændelsen er det vigtigt først og fremmest at behandle den underliggende sygdom - diabetes. Herefter kan man give symptomlindrende behandling. Behandlingen retter sig ofte mod smerter i benene, og potensproblemer. Hvis der er gener fra mavetarmkanalen eller med blodtrykket bør behandlingen varetages af en specialist med forstand på diabetes .

Hvis nervebetændelsen er relateret til følesansen, og man har nervesmerter kan de dæmpes med forskellige typer af medicinsk behandling, for eksempel gabapentin, pregabalin, evt. kan forsøges med duloxetin. Den nedsatte følesans kan ikke behandles.

Hvis nervebetændelsen er relateret til de indre organer er der flere måder at behandle på. Hvis man lider af symptomer fra mave-tarm-systemet kan man forsøge at behandle det medicinsk. Det samme kan man gøre, hvis man lider af impotens, mens det ved eksempelvis er manglende evne til at tømme blæren kan henvises til en urologisk eller gynækologisk afdeling. .

Spørg altid din behandler, hvis der er noget, der ikke føles, som det plejer. Jo før, nervebetændelsen opdages, jo bedre er chancerne for at mindske generne. 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

    Kilder

  • Diabetesforeningen - https://diabetes.dk/dit-liv/kroppen/folgesygdomme/nervesygdom#anchor-id-fakta-og-behandling-fakta-om-perifer-neuropati
  • Videncenter for diabetes - https://diabetes.dk/dit-liv/kroppen/folgesygdomme/nervesygdom#anchor-id-fakta-og-behandling-fakta-om-perifer-neuropati

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.