Annonce

Kort og lang hormonbehandling

Kort behandling

Den korte behandling varer cirka 1 måned. Når du får menstruation, bliver du scannet en af de første dage, mens du stadig bløder. Er scanningen ok – tynd slimhinde i livmoderen og normale æggestokke - begynder du stimulation med et FSH præparat. Du scannes igen cirka 5 dage efter, og når stimulationen er godt i gang, suppleres FSH injektionerne med en ekstra injektion dagligt for at modvirke ægløsning. Når æggene er modne, tager du en ægmodnings/ægløsningssprøjte og 1.5 døgn efter, tager man æggene ud. Æggene er oftest modne efter cirka 10 dages stimulation. Æggene befrugtes og dyrkes i laboratorium i 2-5 dage. Når æggene er lagt tilbage i livmoderen, skal du tage progesteron i skeden de næste 14 dage for at understøtte slimhinden i livmoderen. Progesteron fås som gel, der skal tages 1 gang dagligt, Crinone. Eller som stikpiller, Progestan, som skal tages 3 gange dagligt. To uger efter at æggene er lagt op i livmoderen, får du taget en blodprøve, som kan vise, om du er blevet gravid.

Annonce (læs videre nedenfor)

Lang behandling

Den lange behandling varer i cirka 2 måneder. Tre uger efter din menstruation er begyndt, starter du forbehandling med næsespray eller injektioner. Denne forbehandling varer 2 uger, og under forbehandlingen vil du få menstruation. Efter 2 ugers forbehandling begynder den egentlige stimulation med FSH præparat. Æggene er oftest modne efter cirka 12 dages stimulation. Processen er herefter fuldstændig som i den korte behandling med ægmodningssprøjte/ægløsningssprøjte, ægudtagning, æg tilbagelægning, progesteron behandling i 2 uger og blodprøve.

Annonce (læs videre nedenfor)

Kort eller lang behandling?

Graviditetschancen ved de 2 behandlinger er lige stor. Der er færre bivirkninger ved den korte behandling, fordi du undgår forbehandling, der kan give symptomer som ved overgangsalder – det vil sige humørsvingninger, hedestigninger og svedeture. Der er endvidere færre, som får symptomer på overstimulation ved den korte behandling. Overstimulation er udspilet mave på grund af væskeophobning, samt besværet vejrtrækning, kvalme, hård mave og sparsom urinproduktion. Fordelen ved den lange behandling er, at den er mere fleksibel og derfor nemmere kan passes ind i din og klinikkens planlægning. Både den korte og den lange behandling er egnet til alle kvinder, som skal stimuleres. Hvorvidt man vælger den korte eller lange behandling afhænger altså ikke af, hvorfor du skal behandles.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om BARNLØSHED/FERTILITETSBEHANDLING

Sidst opdateret: 13.07.2010

Annonce