Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Brandsår: Hvad skal du gøre?

Har du været i karambolage med en grill eller trådt barfodet ned i brandvarmt sand? Så er der hjælp at hente her! Læs, hvordan du skal forholde dig til brandsår.


Offentliggjort: 25. Maj 2023

Har du været i karambolage med en grill eller trådt barfodet ned i brandvarmt sand? Så er der hjælp at hente her! Læs, hvordan du skal forholde dig til brandsår.

Et brandsår er den smertefulde konsekvens af for tæt kontakt med varme.

Om sommeren kan man komme galt af sted, hvis man for eksempel er kommet til at sidde for længe ude i solen, hvis man har rørt ved en varm grill, eller hvis man måske er kommet for tæt på et bål på en sommeraften.

Man opdeler forbrændinger i grader. De opdeles på baggrund af forbrændingens dybde. En førstegradsforbrænding er den mindst alvorlige. Her vil huden blive rød og smertende.

Ved en andengradsforbrænding vil man opleve at få vabler på huden og ved tredjegradsforbrændingen, som er den mest alvorlige, dør vævet i alle hudens lag. En tredjegradsforbrænding kræver ofte en hudtransplantation.

Læs også: Forebyggelse af brandsår

Vand, vand og mere vand

Hvis du er blevet forbrændt, er det første, du skal gøre, at forsøge at forhindre, at skaden bliver værre. Det gør du ved at nedkøle det forbrændte område med vand.

Vandet skal være køligt, men ikke så koldt at det er ubehageligt. Regn med cirka 18-19 grader.Såret skal skylles mindst en time, og indtil det ikke længere gør ondt, når du holder op med at skylle. Hvis du kun skyller et par minutter, vil vandet ikke kunne nå at nedkøle såret ordentligt, så det er vigtigt at holde det forbrændte område under vand i mindst en time.

Sørger man ikke for at nedkøle såret, vil det blive ved med at udvikle sig længere ned i huden. Så selvom smertestillende medicin kan lindre smerterne ved brandsåret, kan det altså ikke forhindre såret i at blive mere end overfladisk. Det er kun køligt vand, der virker til det formål.

Hvis du formår at begrænse skadens omfang, så der kun er tale om en overfladisk førstegradsforbrænding, vil der ikke være behov for lægehjælp.

Læs også: Ved forbrænding: Det spørger vagtlægen om

Hvornår skal du gå til lægen?

Er skaden sket, og kan det ikke lade sig gøre at nedkøle såret tilstrækkeligt? Så må du have lægefaglig assistance. Du skal kontakte lægen, hvis:

  • Din forbrænding er større end en håndflade.
  • Du er blevet forbrændt i ansigtet, på hænderne eller i skridtet.
  • Du har fået en tredjegradsforbrænding eller en alvorlig andengradsforbrænding.

Når du er på vej til lægen, bør du fortsat forsøge at nedkøle såret. Du kan om muligt fortsætte med at skylle med vand eller bruge pjaskvåde rene håndklæder.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis du har fået vabler på huden, bør du ikke selv forsøge at prikke dem. Lægen vil sandsynligvis rense og afklippe vablerne under behandlingen. Er du ikke stivkrampevaccineret inden for de seneste 10 år, skal du huske at bede om den.


Kilder: Netdoktors egne artikler Forbrændinger og brandsår og Behandling af forbrændinger og brandsår

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.