Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Pas på vild pastinak i naturen

Det er højsæson for vild pastinak. Kommer man for tæt på den gule plante kan det medføre smertefulde udslæt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og holde sig på afstand af vild pastinak, når man færdes i naturen.


Offentliggjort: 3. August 2021

Det er højsæson for vild pastinak. Kommer man for tæt på den gule plante kan det medføre smertefulde udslæt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og holde sig på afstand af vild pastinak, når man færdes i naturen.

Lige nu blomstrer den gule skærmplante vild pastinak langs vejkanter og grøfter. Du har måske set den på en gå- eller køretur. Måske har du endda overvejet at plukke den til en fin sommerbuket. Men selvom farven på planten er flot og sommerlig, og navnet lyder indbydende og ikke ligefrem skræmmende, så gør man altså klogt i at holde sig på afstand af den gule sommerplante.

Læs også: Pas på giftige planter i haven

Vild pastinak med de karakteristiske gule skærmeVild pastinak med de karakteristiske gule skærme.

Vild pastinak er nemlig ikke helt harmløs. Den er i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet furanocoumarin, der kan være et smerteligt bekendtskab for mennesker. Giftstoffet reagerer, når det udsættes for sollys. Hvis man får plantegiften på huden en dag, hvor solen skinner, så kan man ende med vabler og sår på huden, der kan minde om brandsår.

Vild pastinak findes ofte på menneskepåvirkede steder. Derfor skal du være særligt opmærksom, når du går langs vejkanter, grøfter, på skrænter, affaldspladser og i grusgrave.

Læs også: Forgiftning: Hvad gør vi?

Sådan behandler du på stedet

Er du så uheldig at komme i kontakt med plantegiften fra vild pastinak, så er det vigtigt, at du begynder behandling med det samme. Ifølge Miljøstyrelsen skal du skylle huden grundigt med vand og sæbe hurtigt efter berøringen.

Plantegiften fra vild pastinak reagerer på sollys, så udover at skylle huden grundigt, skal du beskytte den mod solen i mindst en uge og gerne to. Så mindsker du risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med blærer. Hvis man begynder at danne mange store blærer eller sår, eller hvis der går infektion i sårene, så bør man kontakte sin læge.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Miljøstyrelsen, Giftlinjen og Naturstyrelsen

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons