Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Uheld på stranden: Sådan lindrer du smerten

Er du blevet brændt af en brandmand, har du fået en solskoldning eller måske skåret dig på en skarp sten? Så er der hjælp at hente her. Læs, hvordan du lindrer smerten, hvis du kommer til skade på stranden

Offentliggjort: 20. Juli 2020

Er du blevet brændt af en brandmand, har du fået en solskoldning eller måske skåret dig på en skarp sten? Så er der hjælp at hente her. Læs, hvordan du lindrer smerten, hvis du kommer til skade på stranden.

En tur på stranden kan være en ganske forfriskende sommeraktivitet. Men glæden ved vand og sol kan blive afbrudt meget pludseligt, hvis man kommer til skade på stranden.

Der findes mange forskellige typer af strandskader. De fleste er heldigvis ikke så alvorlige, at de ikke kan behandles på stranden. Netdoktor og farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik guider dig til at lindre smerten ved brandsår fra brandmænd, ved solskoldning og ved snitsår.

Er du blevet brændt af en brandmand?

Du hygger dig i bølgerne. Måske leger du lidt med en badebold eller svømmer langs stranden. Vandet er lunt og dejligt forfriskende i sommervarmen. Men pludselig opstår en sviende og brændende fornemmelse et sted på huden, og du er blevet helt rød og hævet.

Du er blevet brændt af en brandmand.

Brandmænd er meget almindelige langs de danske strande. Ifølge farmaceut Imran Asli Biyik skyldes den brændende fornemmelse, der opstår, når man bliver brændt, at der i brandmændenes tråde sidder kapsler med giftstof. Rødme, hævelse og svie er hudens reaktion på kontakt med giftstoffet.

Det er naturligvis ubehageligt at få sin strandtur afbrudt af en brandmand, men heldigvis kan du nemt lindre smerten:

 • Du kan skylle de små kapsler med giftstof af i saltvand eller bruge en 5% eddikeopløsning i såret.
 • Undgå at gnide i såret, da kapslerne kan sprænge og gøre det værre.
 • Stil smerterne ved at smøre med en lokalbedøvende creme eller læg is på.
 • Hvis der går betændelse i såret kan du smøre med en steroidcreme, som fås på recept.

Læs også: Solråd

Er du blevet solskoldet?

En anden almindelig strandskade er solskoldningen. Den opstår, hvis du er kommet til at være for lang tid i solen uden tilstrækkelig solbeskyttelse.

Hvis du er blevet solskoldet, er det vigtigt, at du sørger for at dække det ramte område for at beskytte mod yderligere solskade. Derudover skal du søge skygge.

Imran Asli Biyik anbefaler, at du smører en aftersun eller en fugtighedscreme på. Det kan virke kølende og beroligende på huden.Hvis du har fået blærer, er det en dårlig ide at pille i dem og prikke hul, fordi det kan resultere i en infektion.

Kontakt lægen, hvis du begynder at danne mange blærer eller får feber.

Læs også: Pas på dehydrering

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Har du skåret dig på en sten?

Hvis man skærer sig på noget skarpt, kan man få et snitsår. Det vil ofte være blødt og have skarpe kanter. Såret kan også være dybt, afhængigt af den genstand man har skåret sig på. Et snitsår kan godt være alvorligt.

Hvis du har fået et snitsår, er det første, du skal gøre, at stoppe blødningen. Det kan man gøre ved at trykke mod såret med en finger, en hånd eller med et rent håndklæde.

Hvis det stadig bløder kraftigt efter 5-10 minutter, skal du kontakte lægen.

Hvis den genstand, du har skåret dig på, stadig sidder fast i såret, bør du ikke selv forsøge at pille den ud. Dette kan give infektion i såret. Søg hellere læge. Du bør også kontakte lægen, hvis du ikke er stivkrampevaccineret inden for de sidste 10 år.

Hvis såret ikke gaber, kan man rense eventuel snavs væk med vand. Herefter tørres huden, og man kan sætte plaster eller forbinding på såret.Det er vigtigt at dække såret til for at mindske infektion.

Gode råd fra apoteket

Det bedste, du kan gøre for at undgå skader på stranden, er at være opmærksom på dine omgivelser og på solen.

 • Eksempel på lindrende og forebyggende midler til strandturen Apotekets sårskyl,SolcremeogAftersun
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons