Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Uheld under julemiddagen: Sådan lindrer du smerterne

Julen er højsæson for knækkede tænder og trætte maver. Det skyldes i høj grad den mad, vi spiser til jul. Her får du en farmaceuts bedste tips til at komme godt igennem julemiddagen.

Offentliggjort: 2. December 2020

Julen er højsæson for knækkede tænder og trætte maver. Det skyldes i høj grad den mad, vi spiser til jul. Her får du en farmaceuts bedste tips til at komme godt igennem julemiddagen.

Går du også og glæder dig til at sætte tænderne i et stykke lunt flæskesteg juleaften? Eller er det måske mere den klassiske brune sovs, du ser frem til? Eller desserten, en skål kold risalamande med kirsebærsovs?

Uanset hvilken klassisk juleret du foretrækker, så ville det være ærgerligt at ende juleaften med ubehag og smerter fra mave, hals og mund.

Derfor har vi allieret os med farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik. Hun gennemgår de mest almindelige juleskader og forklarer, hvorfor så mange danskere ender med tandpine og ondt i maven, når juleaften er slut. Hun giver også sine bedste fif til, hvordan du lindrer smerterne, hvis uheldet er ude.

Fed mad ødelægger fordøjelsen

Det er ikke nogen hemmelighed, at et klassisk julebord er fyldt med fed mad. Flæskesteg med sprøde svær, and, kartofler vendt i sukker og brun sovs, der ofte er lavet på fedtet fra flæskestegen.

Ifølge Imran Asli Biyik er den fede mad nøglen til maveproblemer. Den fede mad kan nemlig give problemer med fordøjelsen. Det kan vise sig på forskellige måder. Blandt andet kan man få:

 • oppustet mave
 • halsbrand
 • sure opstød
 • forstoppelse.

At julemaden er svær at fordøje betyder, at det tømmes langsommere fra mavesækken. Det er derfor man kan få en følelse af oppustethed og tyngde i maven. Den langsomme tømning af maven kan desuden lægge et pres på den lukkemuskel, der sidder mellem spiserør og mavesæk. På den måde får mavesyren frit løb op til spiserøret. Det er det, man kender som sure opstød og halsbrand.

Udover maveproblemer ses tandskader også hyppigt i forbindelse med juleaften. Der er især mange, der har knækket en tand på et sprødt flæskesvær.

Sådan lindrer du smerterne

Er skaden sket, og sidder du med ondt i maven eller tandpine, så er der heldigvis råd for det.

Hvis du er forstoppet

Er du oppustet, og føler du, at du har svært ved at komme af med det hele, når du går på toilettet, så kan du være forstoppet.

Imran Asli Biyik anbefaler, at du prøver at gå en tur efter maden. Motion stimulerer nemlig tarmens bevægelser, så det kan sætte lidt skub i systemet. Du kan også prøve at drikke et glas vand. Mange glemmer nemlig at drikke vand ved julebordet, og holder sig i stedet til sukker- og alkoholrige drikke.

Hvis du har fået halsbrand

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis dine bøvser smager surt, og du har smerter opadtil i maven fra omkring midten af brystet, så kan det være tegn på halsbrand.

Ifølge Imran Asli Biyik kan det nogle gange hjælpe at drikke et glas vand eller mælk. Du bør også undgå at bøje dig forover. Det kan nemlig øge presset på lukkemusklen og dermed gøre det nemmere for mavesyren at løbe op i halsen. Det kan også være behageligt at løsne bukseknappen eller bæltet lidt, så det ikke strammer.

Inden juleaften går i gang, er det måske også værd at overveje at købe syreneutraliserende medicin. Det kan lindre milde symptomer kortvarigt og fås i håndkøb på apoteket.

Hvis du har knækket en tand

Har du knækket en tand på et lidt for sprødt flæskesvær, så kan de værste smerter tages med almindelig smertestillende medicin.

Desuden anbefaler Imran Asli Biyik, at du kontakter din tandlæge, hvis det er noget, der skal laves. Vær også opmærksom på resten af munden. En knækket tand kan nemlig være meget skarp og give sår på kinder og tunge.

Gode råd fra apoteket

Det er altid godt at være forberedt på lidt af hvert. På apoteket kan du købe håndkøbsmidler, der kan tage de værste gener efter julemiddagen.

 • Eksempler på syreneutraliserende produkter ogsmertestillende midler
 • Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


  Kilder: Farmaceut ved onlineapoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egne artikler om Forstoppelse og Halsbrand

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.