Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Anæmi (blodmangel)

Anæmi betyder, at blodets indhold af det iltbærende protein hæmoglobin er for lavt. Hæmoglobin findes inde i de røde blodlegemer. Anæmi betyder ikke at man har for få liter blod, men at blodets indhold af hæmoglobin ikke er højt nok.

Opdateret: 14. April 2022

Blod

Blod består af en væske og celler. Væsken kaldes plasma. Der findes mange forskellige typer celler i blodet. De røde blodlegemer er en af de typer af celler. Der findes desuden hvide blodlegemer og blodplader.

Hvad er anæmi?

Anæmi betyder, at blodets indhold af det iltbærende protein hæmoglobin er for lavt. Hæmoglobin findes inde i de røde blodlegemer og forårsager blandt andet, at blodlegemerne får deres normale bikonkave form og fungerer som de skal.

Grænsen for hæmoglobinniveauet i blodet er 7 mmol/L for kvinder og 8 mmol/L for mænd.

Der findes forskellige typer af anæmier, men de meste almindelige er folinsyre-, B12- og jernmangelanæmi.

Hvilke symptomer giver anæmi?

Almindelige tegn på anæmi er:

Nogle af symptomerne opstår, fordi der ikke kommer tilstrækkeligt med ilt ud til organerne herunder hjernen – så man bliver svimmel. Derfor reagerer kroppen ved, at hjertet pumper blodet hurtigere rundt – hjertebanken. Det giver dog også blodet kortere tid i lungerne til at opsamle ilt - åndenød.

Kroppen vil også forsøge at kompensere for iltmanglen på andre måder; for eksempel ved at øge dannelsen af erytropoetin (EPO) og dermed dannelsen af flere røde blodlegemer.

Hvorfor får man anæmi?

Der findes mange forskellige tilstande og sygdomme, som kan føre til anæmi. Overordnet set skyldes anæmi enten at der ikke dannes nok blodlegemer, at disse brister i blodårene eller at man bløder.

Eksempler på årsager til blodmangel:

Almindelige

Vitamin- eller mineralmangel – jern, B12-vitamin og folinsyre er nødvendige for produktionen af normale røde blodlegemer. Hvis ens kost ikke indeholder nok af de vitaminer og mineraler kroppen skal bruge kan man få:

Mindre almindelige eller sjældne

  • Nedsat stofskifte (hypotyreose)
  • Nyresvigt
  • Arvelige sygdomme, hvor kroppen producerer defekt hæmoglobin, og derfor ikke kan danne normale røde blodlegemer som ved for eksempel talassæmi og seglcelleanæmi. Seglcelleanæmi er mest udbredt i Afrika, fordi mennesker med blodceller formet som seglceller er meget bedre beskyttede imod malaria.
  • Kemoterapi
  • Leukæmi og andre kræftsygdomme
  • Knoglemarvssvigt (aplastisk anæmi)
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.