Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerte og blod

Blod- og jernmangel (jernmangelanæmi)

Blodmangel kan skyldes jernmangel. Mangler man jern, kan kan ikke danne tilstrækkeligt med røde blodlegemer og man kan få blodmangel. Røde blodlegemer står bl.a. for at transportere ilt rundt i kroppen.


Opdateret: 28. Maj 2018

Hvad er blodmangel på grund af jernmangel?

Lavt jernindhold i kroppen vil på sigt føre til udvikling af blodmangel - også kaldet anæmi.

Ved blodmangel (anæmi) menes mangel på røde blodlegemer. Mangler man jern, kan man derfor heller ikke danne tilstrækkeligt med røde blodlegemer og man får symptomer på mild iltmangel. Det gør at man bliver træt og uoplagt.

Denne artikel handler om blodmangel som følge af mangel på jern. Der kan også opstå blodmangel på grund af mangel på B12 vitamin eller mangel på folinsyre. Blodmangel kan også skyldes andre årsager.

Hvad er røde blodlegemer?

Røde blodlegemer transporterer ilt ud til kroppens celler fra lungerne og transporterer blandt andet affaldstoffet kuldioxid fra cellerne tilbage til lungerne. Det er nødvendigt for at kroppens celler kan fungere.

For at kroppen kan danne de røde blodlegemer, skal der blandt andet bruges jern, vitamin B12 og folinsyre. Mangler et eller flere af disse stoffer, vil dannelsen af røde blodlegemer efterhånden blive berørt, og der vil komme symptomer på blodmangel.

Hvad er symptomerne på blodmangel som følge af mangel på jern?

Er man ellers sund og rask, kommer der sjældent symptomer før hæmoglobinen/ blodprocenten er under seks.

De første symptomer vil være:

 • træthed

 • hjertebanken

 • åndenød

 • svimmelhed, eventuel besvimmelse

Er blodmanglen meget svær, kan der desuden forekomme:

Hvordan føles jernmangel?

Ved udtalt og langvarig jernmangel vil der foruden de generelle symptomer på blodmangel opstå særlige symptomer. Det er især fra tunge og svælg:

 • brændende fornemmelse i tungen

 • tørhed i mund og svælg

 • revner i mundvigene (rhagader)

 • føleforstyrrelser

 • glat tunge

 • i ekstreme tilfælde kan neglene blive skøre og længdestribede med tendens til at flosse

 • der kan opstå ´pica´, som er en udtalt trang til at spise et bestemt fødeemne, for eksempel vanilleis

Jernmangel kan i sjældne tilfælde give anledning til varige forandringer i slimhinden i svælget, Plummer-Vinsons syndrom. Klassisk symptom er synkebesær. Denne tilstand er et forstadie til kræft og skal følgelig helst undgås.

Hvad er årsagen til jernmangel?

 • Manglende jern i kosten: Jern-fattig kost, ses især hos vegetarer. Dette hænger sammen med, at vores vigtigste kilde til jern er kød. Derudover kan spædbørn få jernmangel, især de for tidligt fødte, fordi jerndepoterne under normale omstændigheder opbygges i de sidste måneder op til fødslen.

 • Øget behov: Øget behov opstår, når der sker et stort antal celledelinger. For eksempel under graviditet eller i forbindelse med de perioder i barndommen, hvor man vokser meget.

 • Nedsat optagelse: Ved tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse for eksempel gluten-intolerans (cøliaki) eller Crohns sygdom.

 • Jernmangel uden åbenlys forklaring skal altid undersøges af en læge. Årsagen kan være små sår i tarmen på grund af polypper eller kræft.

 • Jernmangel ses ofte hos kvinder med kraftige menstruationer.

Hvordan stiller lægen diagnosen blodmangel på grund af mangel på jern?

Diagnosen stilles udfra en blodprøve.

Blodprøven vil undersøge blodets indhold af jern og hæmoglobin. Hæmoglobin indgår i de røde blodlegemer og er det der binder ilten. Jernniveauet er et øjebliksbillede, da frit jern i kroppen er giftigt. Jern vil altid binde sig til hæmoglobin samt stoffet transferrin i blodet. Transferrin er involveret i jerntransporten. Udover at undersøge disse stoffer, kan ferritin også undersøges. Ferritin er kroppens jerndepot og vil sammen med transferrin vise de første tegn på jernmangel.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles blodmangel på grund af jernmangel?

Når årsagen til jernmangelanæmien er afklaret, det vil sige at andre årsager er udelukket, kan man begynde at indtage jerntilskud. Man starter typisk med ferrosulfat tabletter 50 mg en til to gange dagligt som kan øges. Dette kan eventuelt suppleres med C-vitamin tabletter for at øge optagelsen af jern i tyndtarmen. Nogle stoffer nedsætter optagelsen af jern, blandt andet calcium/kalk hvorfor man ikke bør indtage jerntilskud/ ferrosulfat sammen med for eksempel mælk eller yoghurt.

Bivirkninger:

Hyppigste bivirkning til jerntilskud er forstoppelse og derudover kan man se sortfarvning af afføringen. Med fordel kan man derfor spise madvarer som modvirker forstoppelse, for eksempel vindruer, sveskejuice og lignende. Er det ikke tilstrækkeligt kan der suppleres med afførende midler fra apoteket i håndkøb.

Får man konstateret et usædvanligt lavt jernniveau eller hjælper tabletterne ikke, vil man i enkelte tilfælde få jerntilskuddet som infusion (drop) i blodåre eller injektion (sprøjte) i muskel.

Hvad kan man gøre for at undgå jern-mangel?

Man kan spise en varieret kost, gerne med et jerntilskud. Dansk kost indeholder cirka 10 mg jern pr. dag hvoraf kun cirka 0,1 mg optages. Optagelsen øges en smule når jernniveauet i kroppen er lavt.

Indmad, kød, korn, frugt og grønt har højt indhold af jern.

Derudover skal man være opmærksom på kroppens signaler og opmærksom på, om man i en periode har særligt brug for jern. Søg læge, hvis der opstår symptomer.

Har du planer om graviditet, så tag en snak med din læge om jerntilskud under graviditeten. Aktuelt anbefaler Sundhedsstyrelsen dagligt tilskud til gravide på 40-50 mg fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.

Hvad er udsigten for fremtiden?

Med fjernelse af den udløsende årsag og/eller dækning af jernbehovet er du helbredt.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.