Hvad er Holter-monitorering?
Holter-monitorering er en undersøgelse, man bruger for at undersøge hjertet. Med Holter-monitorering kan man, ligesom med en EKG-maskine, måle og optage hjertets elektriske impulser og rytme.
Lægerne på et sygehus kan udstyre en patient med et Holter-apparat, hvis de ønsker at få et længerevarende billede af, hvordan hjertet fungerer for eksempel efter en indlæggelse på en skadestue.
Hvem får et Holter-apparat?
Man kan blive udstyret med et Holter-apparat, hvis lægerne på sygehuset ikke kan måle en rytmeforstyrrelse, der passer med de symptomer, patienten fortæller om. Somme tider kan hjertesygdomme optræde i korte episoder, og når patienten ankommer til hospitalet, kan hjerterytmen være normal igen. I stedet for at blive på sygehuset indtil symptomerne optræder igen, kan man så blive sendt hjem med et Holter-apparat, der kan optage hjertets rytme, over længere tid og dermed fange når hjerterytmen bliver irregulær.
Målinger med et Holter-apparat kan bruges, hvis man vil undersøge, om en patient for eksempel lider af hjerteflimmer (atrieflimmer), ekstrasystoler (ekstra hjerteslag), POTS og flere andre typer sygdomme, som ikke altid kan opdages på sygehuset.
Hvordan foregår en Holter-monitorering
Et Holter-apparat er relativt småt, og består typisk af en lille boks, som er forbundet til en mægde elektroder, der fastsættes på huden. Man vil få påsat et antal elektroder (antallet kan afhænge af sygehuset, og hvad lægerne ønsker at undersøge) på huden, og selve apparatet kan hænge i en snor om halsen. Man skal så bære apparatet på sig, så længe som lægerne ønsker at overvåge hjertets rytme og aktivitet. Det kan være fra minimum 24 timer til flere uger. Selve undersøgelsen er ganske ufarlig og gør ikke ondt, og de fleste bemærker ikke, at de har apparatet siddende på sig.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om forhøjet kolesterol
Vidste du, at Netdoktor har et nyhedsbrev kun om forhøjet kolesterol?
I nyhedsbrevet får du blandt andet relevant og brugbar viden om tilstanden og behandlingen og personlige historier fra andre med forhøjet kolesterol.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevet her