Hvad er røde blodlegemer?
Blod består af væske kaldet plasma og af celler, der flyder rundt i plasmaet. Plasma består blandt andet af vand, næringsstoffer, affaldsstoffer, hormoner og plasmaproteiner. Blodets celler opdeles i røde og hvide blodlegemer samt blodplader.
Røde blodlegemer (røde blodceller/erytrocytter) er den primære celletype i blodet. Deres funktion er blandt andet at transportere indåndet ilt fra lungerne rundt med blodet til kroppens øvrige celler, som bruger ilten og uskiller CO2, som skal transporteres tilbage til lungerne, så det kan udåndes.
Røde blodlegemer har en såkaldt bikonkav form. Det betyder, at de ligner en donut, hvor hullet i midten er groet sammen. Inde i blodlegemerne finder man proteinet hæmoglobin, som er nødvendigt for ilttransporten. Hæmoglobin kan ved hjælp af jernmolekyler binde ilt. Hæmoglobin er højrødt, når det bærer ilt, og det har givet de røde blodlegemer deres navn.
Erythrocytten har en bikonkav form, hvor begge sider buer indad. Foto: iStock.com
Efter fødslen bliver de røde blodlegemer normalt dannet i den røde knoglemarv. Produktionen afhænger af, at knoglemarven bliver stimuleret med hormonet erytropoetin (EPO) , som dannes i nyrerne.
Hvordan undersøger man de røde blodlegemer?
Ved at analysere en blodprøve kan man undersøge de røde blodlegemer. Der findes flere forskellige mål til at beskrive blodlegemerne.
Oftest starter man med at måle koncentrationen af hæmoglobin i blodet. Målingen viser blodets evne til at transportere ilt og bruges blandt andet til at undersøge for blodmangel (anæmi) .
Hvis hæmoglobinniveauet ikke er normalt, kan man overveje flere undersøgelser, der kan spore en ind på årsagen til blodmangel. For eksempel kan man måle de røde blodlegemers gennemsnitlige størrelse og koncentrationen af hæmoglobin i de enkelte røde blodlegemer.
Man kan også måle hæmatokritten, som er den procentdel, de røde blodlegemer fylder ud af det samlede blodvolumen.
Normale værdier:
Mængden af hæmoglobin og mængden af røde blodceller kan variere, da den påvirkes af kost og motion, men skal genrelt ligge inden for bestemte grænser.
- Hæmoglobin skal være 7,3-9,5 mmol/L hos kvinder og 8,3-10,5 mmol/L hos mænd.
- Hæmatokritværdien skal være 35-45% hos kvinder og 40-50% hos mænd.
Hæmoglobin
Blodmangel (anæmi)
Vitamin B12 og blodmangel (perniciøs anæmi)
Blodmangel, folinsyre (Folinsyremangel)
Blod- og jernmangel (jernmangelanæmi)
Hvide blodlegemer