Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dopamin

Dopamin regulerer lystfølelse, eufori. Dopamin bliver brugt af hjernens belønningssystem. Når vi har gjort noget vi er glade for, stolte af eller har spist et dejligt måltid, er det dopamin der spiller ind.

Opdateret: 8. December 2022

Hvad er dopamin?

Neurotransmittere

Neurotransmittere er kemiske stoffer, der findes i hjernen.Deres funktion er at muliggøre kommunikation mellem hjerneceller (neuroner).

Dopamin er en neurotransmitter, et signalstof, som overfører signaler fra dybtliggende centre i hjernen til andre dele af hjernen.

Hvilken funktion har dopamin?

Dopamin regulerer lystfølelse, eufori. Dopamin bliver brugt af hjernens belønningssystem. Når vi har gjort noget, vi er glade for, stolte af eller har spist et dejligt måltid, er det dopamin der spiller ind.

Når man tager narkotika, som for eksempel kokain, oplever man en intens lykkefølelse, hvilket skyldes, at kokain frigiver en mase dopamin i bestemte hjerneområder.

Hvad er et normalt dopamin-indhold i hjernen?

Ved parkinsons sygdom udvikler man gradvis dopaminmangel, hvilket giver en ubalance i hjernen. Man ser desuden, at personer med skizofreni har en øget produktion af dopamin nogle steder i hjernen, og mange af de midler, man behandler skizofreni med, er dopamin hæmmende.

Dopamin er et af de hormoner, man ikke kan måle i en blodprøve, det kræver derimod avancerede scanninger af hjernen.

LÆS MERE

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.