Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Endorfiner

Endorfiner er en type af hormoner, som dannes i hjernen, og blandt andet nedregulerer følelsen af smerte og giver en følelse af eufori.

Opdateret: 4. November 2021

Hvad er endorfiner?

Endorfiner er en type af hormoner, som dannes i hjernen, og blandt andet nedregulerer følelsen af smerte og giver en følelse af eufori.

Hvor kommer endorfiner fra og hvad gør de?

Ordet endorfin er sammensat af to ord: endogen og morfin, idet endorfiner er endogene (de dannes af kroppen selv) og har lidt den samme virkning som det smertestillende stof, morfin.

Endorfiner dannes i hjernens hypofyse, som er en lille kirtel i bunden af hjernen. Der findes tre former for endorfiner kaldet alfa- beta- og gamma-endorfiner. De har alle den samme overordnede effekt, men benyttes forskellige steder i kroppen.

Endorfiners primære effekt er, at nedregulere kroppens respons på smerte. Når vi udsættes for noget som gør ondt, udsender vores nerver et stof kaldet substans P. Substans P er med til at fortælle hjernen, at det gør ondt, hvis vi for eksempel skærer os i fingeren. Substans P frigøres i store mængder ved skade på vævet og samtidig frigives endorfiner fra hypofysen.

Endorfinerne nedregulerer altså substans P, så kroppen ikke bliver overvældet af smerte. Endorfiner sørger blandt andet også for at få frigjort dopamin i hjernen, hvilket giver en følelse af eufori, som også kan finde sted ved indtagelse af chokolade, seksuelt samvær og fysisk aktivitet.

Hvad hvis man mangler endorfiner?

Mangel på endorfiner kan føre til nedsat humør og hovedpine. Nogle mennesker oplever mangel på endorfiner efter ekstensiv træning og kan blive afhængige af hårdere og længere træningsperioder, da man søger at opnå den samme eufori, som er følt tidligere. Der findes ikke nogen umiddelbare sygdomme relateret til manglen på endorfiner, men der menes at være en sammenhæng mellem endorfiner og depression og andre psykiske sygdomme.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.