Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

GABA

Alle hjerneceller bruger signalstoffer til at kommunikerer med hinanden. Hvis det arbejde en hjernecelle er i gang med skal bremses, bruges signalstoffet GABA.

Opdateret: 8. December 2022

Hvad er GABA?

Der findes forskellige typer af nerveceller (også kaldet neuroner) i hjernen. Nogle er aktiverende og nogle er hæmmende på hjernens aktivitet. Alle hjerneceller bruger signalstoffer til at kommunikere med hinanden. GABA er et hæmmende signalstof, som dermed dæmper aktiviteten i nogle af hjernens nerveceller.

Hvordan dannes GABA?

GABA har samme struktur som en aminosyre og dannes ud fra et andet af hjernens signalstoffer kaldet glutamat.

Hvilken funktion har GABA?

GABA bruges af hjerneceller i alle hjernens områder til at finjustere mængden af signaler, der sendes fra hjerne til krop. Hvis en aktiverende hjernecelle er overaktiv, kan GABA sænke aktiviteten. GABA kan også øge aktiviteten i et hjerneområde ved at bremse aktiviteten af en hæmmende hjernecelle. Det er meget kompliceret system, der hele tiden både træder på speederen og bremsen – for at holde det perfekte tempo i hjernen.

Alkohol virker på nerveceller, ved at øge udskillelsen af GABA. Det er en af årsagerne til at indtagelse af alkohol kan virke sløvende og afslappende.

Medicin som har indflydelse på GABA:

Når store mængder GABA udskilles af medicin har det en sløvende, angstdæmpende og afslappende effekt på kroppen.

Der findes rigtig mange typer medicin der virker på hjernens GABA-system her i blandt:

  • Epilepsi: Øger udskillelsen af GABA, så det epileptiske anfald bremses.
  • Generaliseret angst: Man kan forsøge at behandle angst med benzodiazepiner, det gør man som regel som et af de sidste forsøg på at bryde angsten, da benzodiazepiner både har mange bivirkninger og er afhængighedsskabende.
  • Nervesmerter (neurogene smerter): Hvis en nerve er beskadiget kan der opstå en særlig type smerter, der kaldes neurogene smerter. Her kan man behandle med midler der virker på GABA-systemet. Det er dog i midlertidig andet valg, da der findes et alternativ som lader til at være mere effektivt. ’

LÆS MERE:

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.