Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glukagon

Glukagon er et hormon, der regulerer blodsukkeret, så det ikke bliver for lavt

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er glukagon?

Glukagon (eller glucagon) er et hormon som udskilles til blodet, når man har lavt blodsukker. Det sørger for at regulere vores blodsukker, så det ikke bliver for lavt.

Det udskilles fra bugspytkirtlen når blodsukkeret bliver for lavt. Herefter sørger det for at der frigives energi til blodet, specielt i form af sukker.

Glukagon er et vigtigt hormon, fordi nogle væv, for eksempel hjernen, kun kan få energi fra sukker i blodet. Glukagon sørger for, at denne energi leveres i form af sukker, så eksempelvis hjernen kan få energi.

Glukagon

Glukagons funktion kan huskes på: ”glucose-all-gone”. Glukagon virker, når niveauet af sukker (glukose) i blodet er lavt, og sørger for at blodsukkeret bliver hævet til et normalt niveau.

Hvilke funktioner har glukagon?

Glukagon er et såkaldt nedbrydende hormon. Det vil sige at det nedbryder kroppens energilagre, primært af sukker og fedt, for at få energi.

Den vigtigste funktion for glukagon er, at opretholde og regulere blodsukkeret. Reguleringen foregår specielt i samspil med insulin.

Glukagon opretholder blodsukkeret, på kort sigt, ved at:

  • Øge nedbrydningen af glykogen (sukkerlager) i leveren.Glykogen er kroppens lager af kulhydrat, og ved mangel på sukker i blodet, sørger glukagon for, at glykogen hurtigt nedbrydes til sukker (glukose), som sendes ud i blodet.

  • Stimulere leveren til nydannelse af sukker.Glukagon stimulerer også leveren til at lave nyt sukker ud fra mælkesyre (laktat) og aminosyren alanin.

Det er meget vigtigt at blodsukkeret ikke falder for meget, da sukker er den vigtigste energikilde til vores hjerne, nervevæv og røde blodceller.

Faste i længere tid

Ved længerevarende faste vil glukagon medvirke til, at kroppen i højere grad overgår til forbrænding af fedt. Det er dog mere krævende for kroppen, at forbrænde fedt. Det skyldes, at kroppen skal bruge mere ilt, for at få den samme energi, som ved forbrænding af sukker.

Fedt kan ikke omdannes til sukker, men omdannes i stedet til såkaldte ketonstoffer. Ketonstoffer kan bruges af vores hjerne og nervevæv, til forbrænding, så de kan få energi.Ketonstoffer er syrer, og derfor øges risikoen for, at man får en syreforgiftning (ketoacidose), når forbrændingen af fedt stiger.

Hvornår virker glukagon?

Glukagon udskilles fra bugspytkirtlen til blodårerne, når niveauet af sukker i blodet bliver for lavt. Sammen med glukagon udskilles ofte også adrenalin og binyrebarkhormon, som også medvirker til en stigning i blodsukkeret.

Når blodsukkeret er højt bliver glukagon derimod hæmmet. Ved højt blodsukker udskilles insulin, som også hæmmer glukagon.

Glukagon og insulin virker modsat hinanden, og begge hormoner er essentielle for reguleringen af vores blodsukker.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvornår bliver man behandlet med glukagon?

Glukagon kan gives som medicin, hvis kroppen af den ene eller anden grund, ikke selv er i stand til at hæve blodsukkeret.

Det bruges oftest akut, til personer som har sukkersyge (diabetes), og som har taget for meget insulin. Tilstanden betegnes hypoglykæmi og det kan føre til en choktilstand med besvimelse og koma, på grund af for lavt blodsukker. Her gives glukagon, for at hæve blodsukkeret.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons