Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oxytocin

Oxytocin er et hormon ofte kendt som 'kærlighedshormonet'. Det findes naturligt i kroppen og udskilles ved kys og kram, og ved forelskelse udskilles høje mængder.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er oxytocin?

Oxytocin er et hormon som findes naturligt i kroppen. Det kaldes populært for ’kærlighedshormonet’. Det har fået dette navn fordi det blandt andet udskilles ved kram, kys og sex.

Oxytocin giver en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden.

Kvinder har højere koncentrationer af oxytocin i kroppen end mænd, og hos kvinder spiller oxytocin en vigtig rolle ved amning og fødsel.

Oxytocin udskilles fra en lille kirtel i hjernen kaldet hypofysen.

Hvordan virker oxytocin?

Oxytocin virker flere forskellige steder i kroppen:

  • Hjerne: Oxytocin indgår i det såkaldte ’belønningssystem’ i hjernen, i samspil med dopamin. Derfor får man en følelse af lykke og velvære, når oxytocin frigives.

  • Bryster: Oxytocin frigives ved amning når brystvorterne stimuleres. Oxytocin fører til at mælkekirtlerne i brysterne klemmer sig sammen, så mælken presses ud.

  • Livmoder/fødsel: Når oxytocin udskilles i forbindelse med fødsel får det livmoderen til at trække sig sammen.Det skaber et stræk i livmoderhalsen, som fører til at mere oxytocin frigives, hvilket giver flere sammentrækninger og sådan bliver det ved til barnet er født.Denne mekanisme kaldes i fagsprog positiv feedback.

Udover disse effekter kan oxytocin også sænke mængden af stresshormoner som binyrebarkhormon, så man bliver mere afslappet og tryg.

Hvornår udskiller kroppen oxytocin?

Flere studier peger på at oxytocin udløses ved lange kram og ved forlænget øjenkontakt. Derudover udskilles oxytocin også ved kys og sex, og man mener at oxytocin er med til at forstærke forelskelse, så for eksempel mænd, finder deres kærester meget mere tiltrækkende end andre kvinder.

Hvornår bliver man behandlet med oxytocin?

Oxytocin fremstilles også som medicin. En af oxytocins effekter er at få livmoderen til at trække sig sammen. Derfor bliver det brugt til at sætte fødsler i gang, fordi det fremkalder veer.Det kan også gives når fødslen er gået i gang, hvor det virker ved at stimulere veerne.

Efter fødslen er det vigtigt at livmoderen begynder at trække sig sammen igen, for at mindske blødning. Hvis moderen har blødt meget under fødslen kan man give oxytocin som sammentrækker livmoderen og blodkarrene.

Oxytocin kan også gives som behandling mod brystspændinger hos kvinder som skal til at amme, fordi det hjælper med at presse mælken ud.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.