Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Serotonin

Serotonin forbindes ofte med følelsen af veltilpashed og har betydning for reguleringen af appetit, søvn, hukommelse og meget andet.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er serotonin?

Serotonin er en neurotransmitter

Neurotransmittere er kemiske stoffer, der findes i hjernen.Deres funktion er at muliggøre kommunikation mellem hjerneceller (neuroner).

Serotonin er en neurotransmitter, som ofte forbindes med følelsen af veltilpashed og lykke. Et generelt nedsat niveau af serotonin i hjernen er forbundet med depression. Men serotonin spiller også en rolle i reguleringen af appetit, søvn, hukommelse og meget andet.

Størstedelen af den serotonin, der er i kroppen, befinder sig i de nerveceller, der koordinerer bevægelserne af vores mavetarm-system. Serotonin har altså en stor betydning for vores mave-tarm system

Hvordan dannes serotonin?

Serotonin dannes ud fra aminosyren tryptophan, der findes i fleste protein-holdige fødevarer, men også i chokolade, havre, mælk, æg, fisk og kød. Der har været undersøgelser, der har tydet på, at en kost der er rig på tryptophan-holdige fødevarer, kan føre til et øget niveau af serotonin i kroppen.I modsætning til dette kan en generel usund livsstil medføre et nedsat niveau af serotonin. Faktorer, der har indflydelse på et nedsat serotoninniveau, er blandt andet rygning og alkohol.

Hvordan virker serotonin?

Serotonin har mange forskellige virkninger og funktioner alt efter, hvor i hjernen det frigives. I nogle områder påvirker det hukommelsen og situationsopfattelsen, mens det i andre områder påvirker humøret. Denne påvirkning opstår via nerveceller.

Serotonin virker mellem to nerveceller. Virkningen sker, når serotonin frigives fra en nervecelle (afsender-cellen) og optages af en modtager-celle.

Det serotonin der ikke bliver optaget af modtager-cellen bliver genoptaget af afsender-cellen eller nedbrudt.

Serotonin nedbrydes af enzymet monoaminoxidase.

Medicin som har indflydelse på serotonin

Der findes mange forskellige præparater, der har til formål at regulere serotonin-stofskiftet:

  • SSRI: Selective serotonin reuptake inhibitor, populært kaldet lykkepiller, fungerer på den måde, at den hæmmer det molekyle, der står for genoptagelsen af serotonin til afsender-cellen. På den måde har serotonin længere tid til at yde sin indflydelse på modtager-cellen.
  • Tricykliske antidepressiva: Hæmmer ligeledes genoptagelsen af serotonin samt en anden neurotransmitter, noradrenalin.
  • MAO-i: Monoaminoxidase-inhibitor, forhindrer nedbrydelsen af serotonin og øger derved niveauet i hjernen.
  • Der er desuden en lang række psykedeliske stoffer, der yder sin virkning gennem serotonin-systemet, heriblandt LSD og psilocybin (magic mushrooms).
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.