Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brændenælder: Sådan lindrer du kløen

Det er ikke farligt at blive brændt af en brændenælde, med mindre du er allergisk. Kløen kan dog stadig være irriterende. Vi har samlet et par tricks til, hvordan du kan mindske kløen.

Offentliggjort: 8. Juni 2020

Det er ikke farligt at blive brændt af en brændenælde, med mindre du er allergisk. Kløen kan dog stadig være irriterende. Vi har samlet et par tricks til, hvordan du kan mindske kløen.

Et bart sommerben kan nemt blive snittet af en lille, tilsyneladende uskyldig, brændenælde. Brændenælden er tæt beklædt med små hår, der indeholder syre. Når spidsen af hårene knækker af, kommer giften ud. Det kan udløse en irriterende kløe og brændende fornemmelse, men medmindre man er allergisk over for den, er brændenælden dog ganske ufarlig.

Hvis du ikke kan holde kløen og svien ud, findes der metoder til at lindre ubehaget. Vi har rådført os med farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, og giver dig her nogle tricks til, hvordan du mindsker generne fra de små planter.

Læs også: Brændt af brændmand - Sådan gør du

Skyl huden og undgå at klø

Når du er blevet brændt af en brændenælde, bør du undgå at klø i området, da hårene fra nælden derved kan trænge længere ind i huden og gøre kløen værre. I stedet bør du som det første skylle det udsatte område med vand, så de hår, der sidder løst, bliver skyllet af og ikke får lov til at trænge længere ind.

Fjern de små hår fra huden

Når du har skyllet huden med vand, findes der to metoder, du kan bruge til at få de resterende hår ud. Du kan enten skrabe langs huden med et plastikkort, for eksempel et kreditkort, eller du kan sætte et stykke tape på huden, så de små hår klistrer fast, og rive det af.

Brændenælden indeholder sin egen modgift

Hvad de færreste nok ved, er, at brændenælden indeholder sin egen modgift i stænglen. Hvis man gerne vil have fingrene i denne modgift, kræver det dog, at man får plukket en nælde. Her kan man enten bruge meget tykke handsker, for at undgå at brænde sig, eller man kan tage fat helt nede ved stænglen, hvor der er mindre risiko for at ramme de brændende hår. Her bør man tage fat med det yderste af fingerspidserne, da huden ofte er hårdere her og derfor ikke lige så nemt bliver brændt.

Mælkebøtter og spyt mindsker også kløen

Hvis man ikke vil begive sig ud i at plukke brændenælder, holder rådet om at bruge saften fra en mælkebøtte til at lindre kløen også, ifølge Thi Lisa Le. Ulempen her er dog, at saften også kan give brune pletter på tøjet.

Det gamle husmorråd om at spytte på det kløende område eller presse citronsaft på det skulle også holde stik. Det er dog ikke videnskabeligt bevist.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.