Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

PASI Score

PASI bruges af hudlæger til at følge patienter med psoriasis over tid og til at evaluere effekten af behandlinger.

Opdateret: 15. August 2021

Sværhedsgrader

Der findes flere forskellige systemer til bedømmelse af sygdommens sværhedsgrad. De to hyppigst brugte er håndflademetoden og PASI Score. Håndflademetoden er nem, og man kan selv bruge den til at følge udviklingen af sin psoriasis. PASI Scoren er mere sikker, men også mere kompleks og vanskeligere at bruge.

PASI Score (Psoriasis Activity and Severity Index)

PASI score bruges af hudlæger til at følge patienter med psoriasis over tid og til at evaluere effekten af behandlinger. PASI score er et godt redskab til at vurdere effekten af behandlinger, men som nævnt ret kompliceret. Det kræver et trænet øje for at kunne bruge den med godt resultat.

Metoden går ud på at vurdere, hvor stor andel af et hudområde, der er dækket af psoriasis, samt hvor slemt området er angrebet. I metoden vurderes 4 hudområder selvstændigt i forhold til udbredelse og sværhedsgrad. De 4 områder som vurderes er:

  • Ben og balder
  • Kroppen (mave, ryg, bryst osv.)
  • Armene
  • Hoved og hals

I hvert af ovenstående områder vurderer lægen sværhedsgraden af psoriasis ud fra følgende parametre (hvert parameter vurderes med en sværhedsgrad fra 0-4):

  • erythem (hvor rødt personens psoriasis i dette område)
  • deskvamering (hvor meget skæller personens psoriasis i dette område)
  • infiltration (hvor tyk/hævet er personens psoriasis i dette område)

Den samlede vurdering af udbredelse og sværhedsgrad udregnes via en kompleks formel og der udkommer en færdig score, som angiver den samlede sværhedsgrad for patientens psoriasis (PASI-score). Denne værdi er meget anvendelig i eksempelvis vurdering af behandlingseffekt.

Der findes flere hjemmesider på internettet, hvor man kan læse mere om PASI-score og også udregne den. Se eksempelvis: [dermnetnz.org/topics/pasi-score/][https://dermnetnz.org/topics/pasi-score/]


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.