Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Sol

Solskoldning: Det kan du gøre

En dejlig solskinsdag kan nemt ende med ubehagelige solskoldninger, hvis ikke man passer på. Her får du en række råd til at lindre ubehaget, hvis skaden er sket.

Offentliggjort: 19. Juni 2019

En dejlig solskinsdag kan nemt ende med ubehagelige solskoldninger, hvis ikke man passer på. Her får du en række råd til at undgå solskoldninger og lindre ubehaget, hvis skaden er sket.

Som udgangspunkt er det sundt at få sol, da det er en god kilde til D-vitamin, hvilket er vigtigt for vores immunforsvar. Solens UV-stråler er dog skadelige i for store mængder og kan blandt andet give ubehagelige solskoldninger. Du kan først se rødmen efter et par timer, og her er skaden allerede sket.

Hvis skaden er sket

Når huden først er blevet rød, er det for sent at forebygge. Du kan dog stadig sætte ind for ikke at forværre solskoldningen yderligere og for at lindre smerten.

Køl huden ned

Når huden er solskoldet, bliver den meget varm, og det kan derfor hjælpe på ubehaget at køle det udsatte område ned med en fugtig klud eller et køligt bad.

Dæk solskoldningen til

Så vidt muligt bør du forsøge at afholde dig fra solen, når du er blevet skoldet. Hvis du går ud i solen, er det vigtigt at dække forbrændingen helt til med tøj for ikke at forværre skaden.

Cremer kan lindre ubehaget

Aloe vera og aftersun-cremer virker kølende, og derfor kan det lindre ubehaget ved solskoldningen.

Cremer med højt indhold af fedt er gode til at holde fugten inde, hvilket hjælper til at den forbrændte hud ikke bliver udtørret. Sørg dog for at vælge en fed creme, der har en tynd konsistens. En fed konsistens kan være svær at smøre ud, hvilket kan gøre ondt på solskoldningen.

Ved meget svære solskoldninger kan du bruge steroidcremer, der har en antiinflammatoriskvirkning. Da en solskoldning er en slags betændelsestilstand i huden, der medfører symptomer som rødme, svie og kløe, vil steroidcremer dæmpe disse betændelsessymptomer.

Husk at drikke vand

Når du har fået en solskoldning, er der større sandsynlighed for, at du også bliver ramt af et hedeslag. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at få nok væske, så du ikke dehydrerer.

Forebyg solskoldninger

Det bedste er selvfølgelig at undgå solskoldninger og tage sine forholdsregler, når man går ud. Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, anbefaler, at man følger disse solråd for at undgå solskoldninger:

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

 • Solhat: Brug en solhat med bred skygge, så den ud over at beskytte hovedbunden også sikrer at ansigtet, halsen og brystet undgår direkte sol.

 • Skygge: Søg skygge klokken 12-15. I skyggen udsættes du kun for halvt så meget UV-stråling som i solen.

 • Solcreme: Sørg for at smøre dig ind i solcreme 20 minutter før du skal ud i solen, så cremen har tid til at trænge ind i huden. Når du først er ude i varmen, er der større sandsynlighed for, at du sveder solcremen af. Smør dig tilmed ind flere gange dagligt - især hvis du har været i vandet eller har svedt meget. Ingen solcremer er 100 procent vandfaste.

 • Tøj: Dæk dig til med tøj, når solens stråler er kraftige. Løstsiddende, tætvævet bomuld beskytter bedst mod solens stråler.

Læs også: 5 myter om solcreme

Læs også: Kan man blive solskoldet i skyggen?

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik

Gode råd fra apoteket

Solens UV-stråler er skadelige i for store mængder. Derfor er det vigtigt at beskytte sig med solcreme. Hvis skaden er sket, kan man lindre ubehaget ved brug af aftersun, og ved svære solskoldninger kan steroidcremer hjælpe.

 • Eksempel på solcreme
 • Eksempel på aftersun
 • Eksempel på steroidcreme
 • Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons