Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Candida-svamp i huden

Candida er en gærsvamp, som kan give hudinfektion, der udløser eksem og blæredannelse. Læs mere om symptomer, forebyggelse og behandling her.

Opdateret: 2. December 2019

Hvad er candida-svamp i huden?

Candida-svamp i huden er en hudinfektion forårsaget af gærsvampen, Candida albicans.

Hvordan får man candida-svamp i huden?

Der lever en mængde forskellige mikroorganismer på og i vores krop, heriblandt svampe. Nogle af dem er nyttige for os. Andre lever vi med, indtil vi får en infektion, for eksempel en gærsvampeinfektion i huden. Det sker ved en ændring i sammensætningen af mikroorganismerne, således at nogle udvikler sig uhæmmet.

Candida kan i princippet findes på alle dele af vores hud og vore slimhinder. Men svampen foretrækker fugtige og varme omgivelser.

Candidainfektionen og specielt slimhindevarianterne, for eksempel på kønsdelene er smitsomme. De kan overføres ved direkte kontakt, såsom sex og indirekte kontakt, såsom fælles brug af håndklæder og tøj.

Hvad er symptomerne på candida-svamp i huden?

Gærsvamp findes især i hudfolder, under brysterne, i lysken og på kønsdelene samt i området omkring endetarmsåbningen og viser sig i huden som:

 • Kløende, højrøde eksemlignende forandringer med øget aktivitet i randen. Eventuelt med ganske fin skældannelse.
 • Blæredannelser i huden, der kan minde lidt om bumser, kan ofte ses uden for selve forandringen.

Hvem er særlig udsat for at få candida-svamp?

 • Spædbørn med bledermatitis.
 • Personer med sukkersyge eller anden stofskiftesygdom.
 • Overvægtige personer.
 • Gravide og kvinder, der bruger gammeldags højdosis p-piller.
 • Personer med vådt arbejde.
 • Hiv-positive og andre personer med immundefekt.

Gode råd

En almindelig god hygiejne og sundhedstilstand virker forebyggende mod Candidainfektioner. Svampen giver kun problemer, hvis der er sket ændringer i for eksempel hudbarrieren eller sundhedstilstanden.

 • Vask dig regelmæssigt, og tør huden godt bagefter. Er du overvægtig, er det vigtigt at komme ind i alle folder.
 • Undgå at dele håndklæder med andre.
 • Gå i bomuld- eller uldtøj, der tillader huden at ånde og slippe af med overskudsfugt. Skift tøj og strømper regelmæssigt, så du altid har tørt tøj på.
 • Brug sandaler eller lædersko i stedet for gummisko.
 • Når du har været i berøring med et svampeinficeret område, også hvis du lige har smurt svampecreme på, bør du vaske dine hænder meget grundigt.

Hvordan stiller lægen diagnosen candida-svamp i huden?

På en kombination af hudens udseende og svampeskrab. En vigtig del af lægens arbejde er at finde den udløsende årsag til infektionen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Mulig forværring

Specielt hos personer med vådt arbejde kan candida give nogle meget ubehagelige eksemlignende forandringer i håndfladerne. Derudover kan candida også inficere neglene, som nærmest smuldrer væk. Hos personer med immundefekt kan candida sprede sig til hele kroppen og give et meget alvorligt og potentielt livsfarligt billede, såkaldt generaliseret mukokutan candidiasis.

Hvordan behandles candida-svamp i huden?

Hvad der udløste infektionen skal først og fremmest ændres. Det kan for eksempel dreje sig om at tabe i vægt og udvikle en bedre hygiejne eller at få korrigeret sin diabetes. Sideløbende med behandlingen af den udløsende årsag vil du blive tilbudt behandling med et af de nedenstående midler til lokal behandling af infektionen. Ofte vil lægen vælge at kombinere svampemidlet med et binyrebark-hormon (betændelsesdæmpende hormon), der får den kraftige rødme og irritation til at forsvinde. I svære tilfælde eller hvor infektionen breder sig, vil du blive tilbudt systemisk behandling, eventuelt som indsprøjtninger. Systemiske midler påvirker hele kroppen i modsætning til lokale midler, som kun virker der, hvor de bliver brugt.

Udsigt for fremtiden

Hvis det, der udløste candidainfektionen, kan bringes under kontrol, vil infektionen svinde på behandling med et svampemiddel. Men ligesom andre svampeinfektioner kan candida komme igen, hvis miljøet igen bliver gunstigt for den.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.