Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ringorm eller kropssvamp

Ringorm eller kropssvamp er en hudinfektion med såkaldte hudsvampe (dermatofytter) og har altså intet med orme at gøre. Læs mere om hudinfektionen her.

Opdateret: 2. December 2019

Hvad er ringorm?

Ringorm eller kropssvamp, tidligere kaldet skurv, er en hudinfektion med såkaldte hudsvampe (dermatofytter) og har altså intet med orme at gøre.

Den videnskabelige betegnelse for ringorm er Tinea corporis eller dermatophytosis corporis et extremitas.

Hvorfor får man ringorm?

I de fleste tilfælde overføres smitten fra dyr eksempelvis hunde, katte, kalve, hamstere og marsvin. De fleste pattedyr har en eller anden hudsvamp, og mange gange lever dyret og svampen i fredelig sameksistens, uden at dyret har symptomer, men svampen kan godt smitte alligevel. Børn med ringorm kan også smitte andre børn. I sjældne tilfælde kan voksne også inficeres. Særligt udsatte er især landmænd og folk, der arbejder med pelsdyr.

Hvad er symptomerne på ringorm?

I klassiske tilfælde er der fra ganske få til adskillige ringorm i varierende størrelser fra millimeterstore rødlige pletter til egentlige ringorme på flere centimeter i diameter. Ringormene er ringformede eller ovale med en rødlig, ru og skællet kant. Inde i ringen ser huden normal ud eventuelt med en fint skællende overflade.

Man kan sammenligne ringorme med hekseringe i en græsplæne, i begge tilfælde vokser svampen fra centrum af en cirkel, hvor der tilsyneladende kun er aktivitet i randzonen. Ringormene klør som regel temmelig kraftigt.

Hvem har særlig risiko for at få ringorm?

  • Børn med nærkontakt til dyr.
  • Landmænd.
  • Personer, der arbejder med pelsdyr (pelsdyravlere og laboratoriepersonel).

Hvad kan man selv gøre?

Det er vanskeligt at undgå hudsvampe, da de findes overalt i vore omgivelser. Men man kan undgå berøring med dyr eller tæt kontakt med personer, hvor der er mistanke om svampeinfektion.

Hvordan stiller lægen diagnosen ringorm?

  • For det meste kan man se, at det er ringorm, men man kan blive narret af mønteksem og fixed drug eruption.
  • Lægen bør tage svampeskrab til PCR undersøgelse, med henblik på artsbestemmelse. Dette fordi nogle svampearter er resistente overfor de gængse svampemidler. Nogle svampe lyser, når man lyser på dem med ultraviolet lys (Wood-light), og det kan bruges som et pejlemærke for hudlægen.Hvordan behandles ringorm?
  • Med lokalbehandling med et svampemiddel.
  • Med en tabletkur (systemisk behandling) mod svamp.Som regel behandles med cremer 1-2 gange dagligt indtil huden ser normal ud. Behandlingen fortsættes i yderligere to uger for at sikre, at svampen er død. Som regel er behandlingen helt bivirkningsfri, men bl.a. eksem pga. behandling er set.Tabletbehandling bruges kun ved svær svampeinfektion og ved svampeinfektion i hårbunden. Der behandles efter samme princip som for cremerne. Svampedræbende tabletter kan give leverpåvirkning, svære hudsygdomme og problemer med andre medikamenter, så de anvendes med omtanke.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Hvis ringorm behandles, vil det hurtigt forsvinde.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.