Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rejsesygdomme

Rejseapoteket

Det kan være praktisk at medbringe et lille rejseapotek i kufferten eller rygsækken. Et udvalg af de mest almindelige midler, for eksempel midler mod insektstik, køresyge eller smerte, kan dække eventuelle overraskelser og uheld på rejsen.


Opdateret: 30. August 2011

Det kan være praktisk at medbringe et lille rejseapotek i kufferten eller rygsækken. Et udvalg af de mest almindelige midler, for eksempel midler mod insektstik, køresyge eller smerte, kan dække eventuelle overraskelser og uheld på rejsen. De fleste af midlerne fås uden recept på apoteket.

Transportsyge

Ubehaget ved transportsyge kan forhindres i tide med antihistaminer med større eller mindre sløvende virkning.

På apoteket kan der fås forskellige midler som tabletter eller mikstur mod transportsyge til voksne og børn over 2 år. Medicinen virker forebyggende, så hvis man først er blevet dårlig, hjælper det ikke at tage medicinen.

Alternativt eksisterer der mod transportsyge og kvalme et armbånd, der virker ved at udøve et svagt vedvarende tryk på akupressurpunktet under hvert håndled. Efter få minutter begynder virkningen. Armbånd findes både til børn og voksne. Produktet er blevet klinisk testet med dokumenteret effekt.

Allergi

Tabletter med antihistaminer er virksomme mod allergi , kløe, hududslæt og insektbid .

Antihistaminer kan man få som tabletter, næsespray/dråber, øjendråber.

Der er mulighed for at bruge et armbånd, der primært er udviklet til lindring af høfebersymptomer . Det virker ved at fikserer et vedvarende svagt tryk på akupressurpunktet LI-11 som ligger på den ydre del af albuen.

Mave

Det er en god idé at styrke maven hjemmefra ved at tage mælkesyrebakterier. De findes både som tygge- og slugetabletter. Kuren skal som regel startes før afrejsen og fortsættes til ferien er slut.

Forstoppelse

Årsagerne til forstoppelse kan være mange, men ofte skyldes det mangel på væske, anderledes mad eller et lavt aktivitetsniveau. Lægemidler, der blødgører afføringen og øger tarmbevægelsen, kan bruges i kort tid. Forstoppelse forebygges bedst med fiberholdig kost, væske samt fysisk aktivitet.

Diarré

Typiske årsager til diaré er, at man bliver smittet gennem vand, mad og drikke. Man kan også blive smittet gennem hænderne. Man kan forsøge at forebygge eller behandle rejsediarré med mælkesyrebakterier. Stoppende midler mod diarré kan redde dig helskindet gennem nødvendige rejser med fly, tog eller bil.

I tilfælde af at diaré udvikler sig til alvorlig dehydrering, skal der indtages elektrolytter, der hjælper med at opretholde saltbalancen.

Opkastninger

Et pulver med sukker og salte til opløsning i vand kan være godt at medbringe, hvis opkastninger og diarré dræner én for sukker og salte. Cola og andre læskedrikke eller en hjemmelavet sukker-salt blanding i mineralvand kan også bruges.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Halsbrand og sure opstød

Hvis man har tilbøjelighed til sur mave, halsbrand og svien, når man får skrap mad og drikke, kan man medbringe et syreneutraliserende middel.

Sol: Soleksem og solskoldninger

Det er altid en god idé at bruge en solcreme med faktor 15 eller derover, solstift, after sun lotion og læbepomade med høj faktor.

Soleksem opstår på hudområder, der er meget udsat for sollys. Den mest almindelige form for soleksem er rødt udslæt, hvor der forekommer røde eller blege knopper, og det kan klø meget. Solskoldning er en forbrænding af huden som er meget ubehagelig og kan være af en alvorlig grad.

Solcreme med høj solfaktor kan forebygge, at soleksem og solskoldninger opstår, og creme med hydrocortison kan i meget svære tilfælde hjælpe. Det må dog ikke bruges på større områder på kroppen og i lang tid. Der kan alternativt bruges kølende creme og spray med kildevand, på de skoldede områder.

Kløe

Stik fra myg og andre insekter kan lindres med et lokalt bedøvende middel eller et kløestillende middel. Forebyg stik og bid med ét af de insektafvisende midler på markedet.

Sår, vabler og forkølelsessår

Medbring et middel til desinfektion af huden til rensning af sår og småskrammer. Engangsvaskeklude, forbindinger og plaster er praktiske at have ved hånden, hvis uheldet skulle være ude.

Vabler kan forebygges og lindres med et specielt plaster, der fås på apoteket.

Forkølelsessår skyldes en virus, der hedder Herpes Simplex (HSV). Såret behandles med lægemidlet aciclovir og penciclovir og plaster mod forkølelsessår, forhindrer skorpedannelse og giver hurtigere sårheling.

Smerter

Smertestillende midler kan være brugbare ved hovedpine , muskelsmerter , tandpine og menstruationssmerter . Medbring et middel med paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyre. Vælg eventuelt tabletter i en blisterpakning, da brusetabletter kan optage fugt fra luften og miste virkningen.

Infektion og betændelse

Hvis man regner med eller frygter at få brug for antibiotika, bør man tale med sin læge om det hjemmefra. Han kan ordinere det nødvendige til rejseapoteket. Flere steder i verden kan antibiotika fås uden recept og lægebesøg, men så vidt muligt bør man have en læge med på råd, før man bruger antibiotika.

Sprøjter og kanyler

Egne sprøjter, kanyler og eventuelt skalpeller giver sikkerhed for, at hygiejnen kan være i top, hvis man - mod forventning - skal på hospitalet i lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.

Desinfektion

Hånddesinficerende gel eller servietter til en ekstra beskyttelse mod virus og bakterier.

Termometer, saks og pincet

Et lille digitaltermometer er rart at have ved mistanke om feber. Saks og pincet kan også være nyttige.

Prævention

Husk eventuelt at medbringe prævention. Kondomer er en særligt egnet præventionsform, da den beskytter begge partner mod kønssygdomme og leverbetændelse (type B) .

Skal man have det samme med hver gang?

Det er selvfølgelig ikke nødvendigt at slæbe det hele med hver gang. Der er jo forskel på en tur til Bangkok og en tur til Malmø. Men tænk turen igennem, og køb de nødvendige ting i tilstrækkeligt små portioner. Husk, at midlerne i rejseapoteket har begrænset holdbarhed. Bed eventuelt personalet på apoteket om at hjælpe med at holde styr på det hele og få skiftet ud i sortimentet, når der er behov for det.

Regler og rettigheder


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons