Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektioner

Lokale midler mod infektioner


Opdateret: 21. Januar 2009

Lokale midler

I de tilfælde, hvor en bakterie- eller virusinfektion har givet sår eller anden synlig irritation af huden, kan der ved mindre udbrud ofte behandles med midler, som smøres direkte på det pågældende sted. Skyldes infektionen en virus, og findes der medicin mod denne, er det vigtigt at starte behandlingen i begyndelsen af forløbet. I de tilfælde, hvor bakterier er skyld i infektionen, kan der smøres med en creme indeholdende antibiotika. Er der tale om et stort udbrud, kan det være nødvendigt at tage medicin, der virker i hele kroppen, enten antibiotika mod bakterier eller midler mod virus . Nedenfor kan du læse om de lokale midler, der smøres direkte på områder ramt af en bakterie- eller virusinfektion.

Lokal behandling med antibiotika

Hvis en infektion skyldes en bakterie, er behandling med antibiotika som regel effektiv. Når en bakterie giver en infektion i huden, kan det oftest være en fordel af behandle infektionen direkte med en creme eller salve. Dette mindsker risikoen for bivirkninger, da de kun virker lokalt i stedet for i hele kroppen. Midlerne virker ved at dræbe bakterierne. Antibiotika påvirker de strukturer i bakteriecellerne, som ikke forekommer i menneskets celler, og derfor bliver vore egne celler som udgangspunkt ikke påvirket af behandling med antibiotika.

Lokal behandling af herpes

En herpesinfektion viser sig oftest enten som forkølelsessår eller sår på kønsdelene . Medicinen, der bruges ved de to tilstande, er den samme. Medicinen hæmmer et stof, som kun de herpesinficerede celler indeholder. Cellerne skal bruge stoffet for at formere sig, og på grund af det lave niveau af dette stof stopper virusproduktionen. Behandlingen skal starte ved de første tegn på udbrud. Der findes flere lægemiddelstoffer, der bekæmper herpesinfektion, eksempelvis aciclovir, der skal påføres 5 gange dagligt, og penciclovir, der skal smøres på hver anden time.

Lokal behandling af kønsvorter

Kønsvorter skyldes en virus, som overføres seksuelt. De virusinficerede celler formerer sig, hvis de ikke bliver behandlet med medicin. Medicinen, der smøres direkte på kønsvorten, trænger ind i de celler, der er inficeret med virus, og forhindrer, at cellerne kan dele sig. Dermed kan virus ikke sprede sig, og kønsvorten vil gå til grunde. Lægemiddelstoffet podophyllotoksin virker på denne måde. Hvis podophyllotoksin ikke virker, kan man bruge lægemiddelstoffet imiquimod. Imiquimod aktiverer kroppens immunforsvar, så det bedre er i stand til selv at bekæmpe virusinfektionen, som er skyld i kønsvorterne.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons