Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kræft

Vandsvulster på æggestokkene

Bliv klogere på vandsvulster på æggestokkene. Læs om hvad det er, hvordan føles, hvem som er i risiko-gruppen for at få det og hvordan det behandles.


Opdateret: 22. Oktober 2008

Hvad er svulster på æggestokkene?

Kvindens æggestokke har to funktioner, de udvikler æg og producerer hormoner. De indeholder umodne æg, som modnes og udvikler sig gennem hele kvindens liv frem til overgangsalderen. Hver måned bliver et og sjældnere to æg modne og løsnes fra æggestokken. Ægget finder selv vej til æggelederen og befrugtes, hvis der kommer sædceller til.

Den anden funktion er hormonproduktion af kvindens kønshormoner. Æggestokkene svarer altså fuldstændig til mandens testikler, i den forstand at de er ansvarlige for dannelsen af kønshormon.

I æggestokkene kan der udvikle sig knuder, også kaldet vandsvulster eller cyster. De er næsten altid godartede.

Mens de faste knuder udvikles over år, kan vandsvulsterne opstå fra måned til måned. De kan briste og altså forsvinde af sig selv. Har de nået en vis størrelse, skal man dog ikke regne med, at de går væk af sig selv.

Hvordan føles svulster på æggestokkene?

Vandsvulster som måler op til to til tre centimeter i diameter er normalt forekommende og generer i reglen ikke. Men bliver de meget større, kan de give sig til kende ved smerter/ømhed ved samleje eller blødningsuregelmæssighed. Nogle gange kan de trykke på urinblære og tarm. Dette kan vise sig ved hyppig vandladning og besvær med afføring.

Hvem er i risikogruppen?

Udvikling af vandsvulster er ofte et led i æggestokkenes funktion som ægdannere og hormon producenter. De udvikler sig derfor som regel i de år, hvor kvinden har ægløsning og menstruationer.

De er yderst sjældne hos kvinder, der bruger P-piller , som netop virker ved at dæmpe den naturlige ægmodnings og ægløsningsmekanisme. Højdosis P-piller kan ligefrem bruges for at hindre udvikling af vandsvulster hos kvinder der lider af hyppige vandsvulster.

Hvordan behandles svulster på æggestokken?

Opdages en vandsvulst hos en helt ung kvinde, vil man ofte vente og se, om svulsten ikke er midlertidig og forsvinder selv. Men bliver den ved med at være der og er den mere end fire til fem centimeter i diameter, eller findes en sådan svulst hos en kvinde omkring eller efter overgangsalderen, anbefaler man laparoskopi eller operation med fjernelse af vandsvulsten og nærmeste dele af æggestokken. Man kan godt fjerne den ene æggestok og dele af den anden, uden at det behøver at påvirke den nødvendige hormonproduktion og menstruationerne. Hos kvinder efter overgangsalderen bør alle ovariesvulster bortset fra de énkamrede ekkofrie cyster med en diameter under 5 cm fjernes. Hvis man vælger kontrol af de énkamrede cyster kan dette gøres ved ultralydsskanning og måling af CA-125. Cystepunktur bør kun anvendes som behandling, når operation ikke kan komme på tale. Der bør ikke tages en prøve af cysten i diagnostisk øjemed, da prøvesvaret er alt for usikkert.

Man kan altså godt tillade sig at observere udviklingen en vis tid hos en del kvinder med vandsvulster. I de tilfælde, hvor det skønnes, at svulsten er blivende, er der ingen grund til at tøve med operation. Ondartede forandringer i æggestokkene er sjældne, men til gengæld farlige.

Udsigt for fremtiden?

Godartede forandringer i æggestokkene har i nogle tilfælde tendens til med årene at udvikle sig i ondartet retning. Derfor er der ingen grund til at vente med behandling af godartede svulster, hvis de ikke forsvinder af sig selv. Godartede cyster i sig selv udgør ingen fare og efter operation er der ikke grund til yderligere kontrol. I de tilfælde, hvor operationen har medført at begge æggestokke er blevet fjernet, vil den unge kvinde gå i overgangsalder og der kan derfor blive behov for hormonbehandling.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.