Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kræft

Voksne stamceller


Opdateret: 22. Juni 2010

Hvad er voksne stamceller?

Voksne stamceller findes i væv og organer hos børn og voksne gennem hele livet. Stamceller i væv og organer hos fostre ud over de første ugers udvikling tilhører også kategorien af voksne stamceller, og det samme gælder stamceller oprenset fra navlestrengsblod.

Voksne stamceller kan inddeles i forskellige typer afhængigt af, hvilke væv de isoleres fra, og hvilke celletyper de kan udvikle sig til.

Fra knoglemarven kan der for eksempel isoleres to typer af stamceller, nemlig den bloddannende og den mesenchymale stamcelle. Mesenchymale stamceller kan danne knogle, brusk, fedt og andet bindevæv, mens den bloddannende stamcelle er ophav til de røde- og hvide blodlegemer. Mesenchymale stamceller kan udover knoglemarven også oprenses fra fedtvæv og navlestrengsblod. Det er desuden muligt at oprense bloddannende stamceller fra blodbanen.

Hvad bruger man voksne stamceller til?

Siden 1968 har man lavet stamcelletransplantationer med voksne stamceller fra knoglemarven i behandlingen af visse kræftformer (leukæmi og lymfekræft) og andre blodsygdomme.

Forskning i voksne stamceller

Anvendelsen af mesenchymale stamceller er i hastig udvikling, men det er endnu for tidligt at sige hvilke sygdomme og lidelser, der på længere sigt vil kunne behandles og helbredes – og ikke mindst hvornår det vil ske. Forskningen sigter imidlertid på at kunne anvende mesenchymale stamceller til behandling af en række forskellige lidelser, som for eksempel:

  • knogleskørhed

  • leddegigt

  • komplicerede knoglebrud

  • bruskskader

Også i forbindelse med blodpropper i hjertet viser forsøg med mesenchymale stamceller en mulig beskyttende og genopbyggende effekt på hjertemuskulaturen.

Forsøg med ny-diagnosticerede diabetes-patienter har vist, at mesenchymale stamceller kan bidrage til en forøget overlevelse af den insulin-producerende beta-celle i bugspytkirtlen.

Laboratorieforsøg viser desuden, at mesenchymale stamceller også kan udvikle sig til muskelceller og hjertemuskulatur og at deres udviklingspotentiale kan være langt større. På længere sigt vil det måske være muligt at udvikle nerveceller ud fra mesenchymale stamceller og derved åbne for behandlinger af invaliderende sygdomme som Parkinson’s, Alzheimer’s, ALS, sclerose og rygmarvslammelser.

Voksne stamceller fra navlestrengsblod

Stamceller kan også oprenses fra navlestrengsblod. Antallet af stamceller i navlestrengsblodet er lavere end i en knoglemarvsprøve – til gengæld er cellerne mere villige til at dele sig og de er hurtige til at etablere sig efter en transplantation. Stamceller fra navlestrengsblod udløser også en mindre reaktion fra immunsystemet end efter transplantation fra en donor.

På nuværende tidspunkt er det stadig vanskeligt at afgøre, hvorvidt stamceller fra navlestrengsblod vil have et større potentiale i fremtidig sygdomsbehandling end stamceller fra knoglemarven.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.