Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kvinder

Menstruation: Sådan lindrer du smerterne

**De fleste kvinder vil på et tidspunkt i deres liv opleve, at deres menstruation er forbundet med smerter. Her får du gode råd til, hvordan du kan lindre smerterne.**

Offentliggjort: 18. Juni 2020

De fleste kvinder vil på et tidspunkt i deres liv opleve, at deres menstruation er forbundet med smerter. Her får du gode råd til, hvordan du kan lindre smerterne.

Menstruationssmerter er helt normale, og de fleste kvinder vil opleve smerter i forbindelse med menstruationen. Smerterne kan føles som jag eller ubehag i maven og de sidder typisk midt i den nedre del af maven, men kan stråle om til ryggen. Nogen vil også opleve, at smerten stråler ned i lårene og omkring kønsorganet.

Menstruationssmerter skyldes sammentrækninger i livmoderen. Man mener, at disse sammentrækninger skyldes en gruppe stoffer, der hedder prostaglandiner. Det tyder på, at kvinder med store mængder prostaglandiner, får kraftigere smerter end andre.

4 gode råd

Er du plaget af menstruationssmerter, har Netdoktor og farmaceut ved online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, samlet 3 gode råd til, hvordan du kan stille smerterne.

 1. Smertestillende lægemidlerDet bedste middel mod menstruationssmerter er tabletter med ibuprofen. Dem kan du købe uden recept. For at komme smerterne til livs, skal du tage en dosis, så snart du mærker dem komme. Tabletter med paracetamol kan anvendes, hvis ibuprofen ikke virker.I tilfælde af meget stærke smerter kan du tage en dosis af tabletterne med paracetamol, samtidig med at du tager en dosis af tabletterne med ibuprofen. Det er ikke farligt at kombinere de to, så længe du ikke tager mere end den dosis, der står på pakken. Hvis du har yderligere spørgsmål om brug af medicin, kontakt da din egen læge.

 2. Motion og øvelserMange kvinder oplever, at det hjælper på deres smerter at udføre øvelser med fokus på bækkenbund, underliv og ryg. Man kan både dyrke let motion under menstruationen for at lindre smerter, men at være i god form og dyrke regelmæssig motion kan også være med til at gøre den mindre smertefuld.

 3. VarmeFor at lindre smerterne kan man benytte en varmedunk eller en varmepude, som man placerer på den nederste del af maven, der hvor man har ondt. Man kan også placere varmepuden på lænden, hvis det er der smerterne sidder.

 4. P-pillerNogle kvinder har gavn af at bruge p-piller for at forebygge kraftige menstruationssmerter. P-piller virker sådan, at man ikke får ægløsning. Når man ikke får ægløsning, danner man ikke prostaglandiner, som er det stof, der giver smerterne. Man anbefaler p-piller til kvinder med meget kraftige menstruationssmerter.

Hvis det stadig gør ondt

Hvis smerterne er så kraftige, at almindelig smertestillende ikke kan tage dem, eller hvis de hæmmer dig i din hverdag og har gjort det i mere end 3-4 måneder, bør du tage kontakt til din egen læge. Her kan du få hjælp til at dæmpe smerterne og i nogle tilfælde også blive undersøgt.

Gode råd fra apoteket

Er du plaget af menstruationssmerter kan du prøve at stille smerterne med ibuprofen eller paracetamol, regelmæssig motion, øvelser med fokus på bækkenbunden og varme på det udsatte område.

 • Eksempel på midler mod menstruationssmerter: Ibuprofen tabletterogParacetamol tabletter
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Netdoktors egne artikler Menstruationssmerter og Menstruation samt farmaceut ved online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le.

  Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

  Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.