Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kvinder

Ny forskning: Så meget påvirkes humøret af menstruationscyklus

Humøret hos kvinder kan påvirkes af mange forskellige ting, men menstruationscyklussen er en af de væsentligste faktorer. Det viser et nyt amerikansk studie.

Offentliggjort: 8. Februar 2021

Humøret hos kvinder kan påvirkes af mange forskellige ting, men menstruationscyklussen er en af de væsentligste faktorer. Det viser et nyt amerikansk studie.

Egentlig er det ikke noget nyt, at kvinder humør påvirkes af, hvor de befinder sig i deres menstruationscyklus. Men et nyt studie har netop vist, hvor stor indflydelse cyklussen egentlig har på humøret. Det skriver DR.

Og det er ikke så lidt, lyder konklusionen.

Sammenlignet med andre faktorer, som for eksempel årstid, mærkedage, ugedage og så videre, så var menstruationscyklussen den faktor, der havde størst indflydelse på kvindernes humør.

Studiet er baseret på data fra 3,3 millioner kvinder, der har brugt en app til at registrere oplysninger om humør og menstruation. På baggrund af 214 millioner observationer har forskerne kunnet danne sig et overblik kvindernes humør på forskellige tidspunkter i cyklus.

Læs også: Menstruation: Sådan lindrer du smerterne

Overskud eller tristhed?

Cyklussen spiller altså en væsentlig rolle for kvinders humør, og det gælder både de negative følelser, såsom tristhed og uoplagthed, men også de mere positive følelser, såsom glæde og overskud.

Følelserne er forbundet til den hormonproduktion, der er i kvindens krop i løbet af hendes cyklus.

Lidt groft kan man dele cyklussen op i en del før ægløsning og en del efter ægløsning. Før ægløsningen vil kroppen være fyldt af hormonet østrogen, der giver en følelse af selvtillid og overskud. Men når kroppen har været igennem ægløsningen uden at være blevet gravid, så falder niveauet af østrogen i kroppen. Samtidig stiger niveauet af et andet hormon, progesteron, der virker beroligende på humøret. Det kan for mange kvinder betyde, at de føler sig mere uoplagte eller endda triste, når de når denne periode i cyklussen.

I slutningen af menstruationen og i tiden efter stiger niveauet af østrogen igen, og på den måde fortsætter humøret altså med at følge cyklussen.

Læs også: Brevkassen: Min menstruation giver mig humørsvingninger

De andre faktorer

Forskerne sammenlignede data om humør med forskellige tidslige faktorer, som for eksempel mærkedage og årstider og altså også menstruationscyklus. Og selvom humøret varierede mest i takt med cyklussen, så var de andre faktorer altså ikke helt uden betydning.

For eksempel kunne forskerne konstatere, at mange kvinder var i højt humør om lørdagen, om formiddagen, og når de befandt sig i en sommermåned.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Ifølge studiet påvirkedes også den seksuelle adfærd og mere generelle livstegn af menstruationscyklussen.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Nature, DR samt Netdoktors egne artikler om Menstruation og Præmenstruelt syndrom

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons