Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kvinder

Jeg synes, mine bryster er for store

Hvis brysterne er alt for store og måske hænger, kan det være et problem. Selv unge kvinder, der hverken har været gravide eller har født, kan føle, at deres brysters størrelse er et betydeligt kosmetisk problem. Det hjælper bare ikke. Brysterne kan også være så store og tunge, at de kan give dig problemer bare at bære dem. BH'en skærer måske dybe furer ned i skuldrene, din kropsholdning bliver forkert og du får muskelsmerter og myoser både i brystkassen og i hele skulderpartiet.


Opdateret: 20. Februar 2001

Bryster forandrer sig gennem livet

Brysterne er forskelligt udviklede fra kvinde til kvinde, og de ændrer form og størrelse livet igennem.

Fra måned til måned kan du måske mærke brystspænding og hævelse op mod menstruationen. En fornemmelse, som forsvinder igen, så snart menstruationen kommer.

Når du bliver gravid og efter fødslen, vil du mærke tydelig brystspænding og vækst i takt med udvikling af mælkekirtlerne og ved mælkeproduktionen.

Senere i livet mindskes kirtelindholdet, mens fedtindholdet øges. Det medfører, at nogle kvinder får større bryster, mens andre kvinder oplever det modsatte.

Kvinder og deres bryster

En del kvinder føler, at de har problemer med deres brysters udseende og størrelse. Det hænger selvfølgelig sammen med, at de i vores kulturkreds betragtes som et væsentligt led i kvindens seksuelle udstråling. I aviser, blade, i TV og på film fodres vi med det, som i tiden betragtes som det ideelle. Bevidst eller ubevidst har nogle kvinder sikkert en drøm om, at deres bryster ser ud, som det fastlagt ideelle.

Gener ved for store bryster

Hvis brysterne er alt for store og måske hænger, kan det være et problem. Selv unge kvinder, der hverken har været gravide eller har født, kan føle, at deres brysters størrelse er et betydeligt kosmetisk problem. Ganske vist kan et passende panser af en BH klare meget, men det løser jo ikke problemet, når man smider tøjet - hvad enten det er om sommeren på stranden, i omklædningsrum og på badeanstalter eller bare derhjemme. Så kan vi andre mene, hvad vi vil, ryste på hovedet eller give et par trøstende ord. Det hjælper bare ikke. Brysterne kan også være så store og tunge, at de kan give dig problemer bare at bære dem. BH'en skærer måske dybe furer ned i skuldrene, din kropsholdning bliver forkert og du får muskelsmerter og myoser både i brystkassen og i hele skulderpartiet.

Hvor kan man søge hjælp?

Hvis det er tilfældet, skal du tale med din læge om det. Det er lige meget, om du er ung, men altså færdig udviklet efter puberteten, eller om du er ældre. Det er også lige meget, om du har født eller ej.

Din læge vil kunne vurdere dit behov for hjælp. Og hjælp vil i denne forbindelse være operation. Lægen vil henvise dig til den hospitalsafdeling, som har særlig rutine i den slags operationer. Resultatet skal jo ikke blot blive, at brysterne bliver mindre, men det skal jo også være pænt at se på ikke mindst for dig selv.

Hvordan foregår indgrebet?

Ved operationen fjernes en passende mængde brystvæv og hud. Brystvorterne bliver siddende i forbindelse med det tilbageblevne kirtel og fedtvæv. Men de flyttes alligevel højere op på brystvæggen, idet der fjernes et cirkulært stykke hud et passende sted. Både store og hængende bryster opereres på denne måde.

Resultaterne af disse operationer er næsten altid meget gode, så du kan godt glæde dig til at få det overstået. Operationen er gratis, hvis du henvises til sygehuset af din læge, og hvis man på sygehuset mener, at du har behov for operationen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons