Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kvinder

Sunde råd om små bryster

Brysterne er forskelligt udviklede fra kvinde til kvinde. De ændrer form og størrelse hele livet igennem. De behøver ikke en gang at have samme størrelse. Udviklingen af brysterne kan begynde helt nede omkring 10 års alderen, og de vokser stadig og ændrer form hele puberteten igennem.

Opdateret: 1. Februar 2000

Bryster forandrer sig gennem livet

Brysterne er forskelligt udviklede fra kvinde til kvinde. De ændrer form og størrelse hele livet igennem. De behøver ikke en gang at have samme størrelse.

Udviklingen af brysterne kan begynde helt nede omkring 10 års alderen, og de vokser stadig og ændrer form hele puberteten igennem. Brysternes endelige form og størrelse er stort set givet på forhånd, da arvelige forhold spiller en væsentlig rolle, selv om mødre og døtre godt kan have vidt forskellig brystudvikling.

Er det muligt at ændre på et bryst størrelse?

Et er fælles for alle kvinder. Du har ikke mulighed for ved hjælp af medicin, hormoner for eksempel, eller andre medikamenter, ved hjælp af gymnastikredskaber eller øvelser af den ene eller anden art at ændre væsentligt på brysternes form eller størrelse.

Kun i helt specielle situationer, hvor særlige forhold med hensyn til den naturlige hormonproduktion gør sig gældende, kan et hormontilskud få brysterne til at vokse.

P-piller giver måske nogle kvinder en fornemmelse af lidt større barm, men du kan ikke få små bryster til at blive store på den måde. Kun under graviditeten og i ammeperioden vokser brysterne synligt.

Silikonebryster - en mulighed?

Hvis du er utilfreds med dine bryster, hvis du synes, de er for små eller hænger, så må du se i øjnene, at det kan blive en både kostbar og besværlig sag at få dem ændret. Men det kan godt lade sig gøre. Du har sikkert mange gange set kvinder stolt vise deres silikonebryster frem i blade og aviser.

Det er blevet ret almindeligt, at kvinder, som synes, at deres bryster er for små eller slappe, får indlagt silikonepuder. Plastikkirurgerne er blevet meget dygtige til dette arbejde, så resultaterne er næsten altid meget imponerende og naturtro.

Hvordan foregår operationen?

Puderne, som du selv skal betale, bliver lagt helt ind på brystkassen under muskulaturen, så brystvævet som sådan er urørt. Brystvorterne bevarer således deres naturlige kontakt med kirtelvævet, selv om de flyttes, så de sidder naturligt i huden i forhold til brystets størrelse og form. Nogle kvinder bliver indlagt til operationen, som foregår i fuld bedøvelse. Andre lader sig operere ambulant, men må så regne med hvile og pleje hjemme.

Som regel må du selv betale for at få løftet eller hævet barmen. Det koster omkring 20.000 kroner.

Hvis du overvejer en operation, må du i første omgang henvende dig til din læge, som kan give dig råd og vejledning. Du kan også henvende dig til en plastikkirurg, som vil kunne give dig et kontant tilbud på operationen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons