Er du som den gennemsnitlige dansker, så spiser du cirka 6,6 kilo slik om året - og en stor del af det er lakrids. Men det kan være, at det er tid til at finde en ny favoritsnack.
Man har længe vidst, at rå lakrids indeholder den sundhedsskadelige syre glycyrrhizinsyre, der kan give forhøjet blodtryk, hvis man får for meget. Det kan være alvorligt for alle, men særligt personer med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme skal være opmærksomme på, om de får for meget glycyrrhizinsyre.
Det kan være svært at gennemskue præcis hvor meget lakrids, man må spise i løbet af en dag. Danske forskere har derfor gennemgået en lang række populære lakridsprodukter, for eksempel lakridspastiller og lakridste, for at kortlægge indholdet af glycyrrhizinsyre. Det skriver Videnskab.dk.
Læs mere: Ny anbefaling: Højst 5 håndfulde slik og søde sager om uge
Så meget lakrids er der plads til
Ifølge EU’s grænseværdier bør man ikke indtage mere end 100 gram glycyrrhizinsyre pr dag. I studiet fandt forskerne ud af, at der skal meget lidt lakrids til, før grænseværdierne overskrides, og glycyrrhizinsyren begynder at blive sundhedsfarlig.
Faktisk overskrides grænsen allerede, når man har drukket en halv kop brygget lakridste, eller når man spist ganske få lakridser.
Se hvor meget lakrids, der er plads til i grafikken.
Grafik: Netdoktor.dk
Følg Fødevarestyrelsens anbefalinger
Fødevarestyrelsen har anbefalinger om lakrids netop på grund af det høje indhold af glycyrrhizinsyre. Anbefalingerne er:
- Spis ikke mere end 50 gram lakrids om dagen (25 gram for børn).
- Vær særligt opmærksom på dit indtag af lakrids, hvis du er gravid.
- Spis kun meget små mængder rå lakrids. Max. 2 gram om dagen.
- Vær påpasselig med at spise lakrids, hvis du har højt blodtryk. Kig efter mærkningen ‘indeholder lakrids’, når du handler ind.
Kilder: Hjerteforeningen, Videnskab.dk og Fødevarestyrelsen