Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Hjerte og blod

5 gode råd til at sænke dit kolesteroltal

Behandlingen af forhøjet kolesterol vil i mange tilfælde bestå helt eller delvist af livsstilsændringer, der skal sænke kolesterolindholdet i blodet. Her får du fem tips til, hvad du selv kan gøre for at få kolesteroltallet ned. 


Offentliggjort: 13. Maj 2024

Når man behandler forhøjet kolesterol, handler det især om at få koncentrationen af det skadelige LDL-kolesterol (også kaldet det lede kolesterol) og triglycerider til at falde. Samtidig sigter man efter at få koncentrationen af det gode HDL-kolesterol (også kaldet det herlige kolesterol) til at stige.

Ofte er der meget, man selv kan gøre for at få det skadelige kolesterol ned. Derfor starter behandlingen ofte med livsstilsændringer med fokus på blandt andet kost og motion. Det får du fem gode råd til her.

Læs mere: Hvad er kolesterol?

1) Spis som ved Middelhavet

Klassisk middelhavskost bestående af masser af frugt, grønt, bælgfrugter og fisk er godt for kolesteroltallet.

Faktisk viste et studie i 2020, at mennesker, der har levet af traditionel nordeuropæisk mad med meget fedt og sukker og knapt så meget frugt og grønt, faktisk kan sænke kolesteroltallet på blot fire uger, hvis de omlægger deres kost til middelhavskost. Og det på trods af, at faktorer som kalorieindtag og fysisk aktivitetsniveau var uændrede.

2) Kend forskel på fedtet

Hvis du skal spise kolesterol-venligt, er det vigtigt at kende til de forskellige typer af fedt, som overordnet inddeles i mættet og umættet fedt.

I en hjertesund kost er det især vigtigt at være opmærksom på at begrænse indtaget af mættet fedt. Mættet fedt er nemlig med til at øge det lede kolesterol (LDL-kolesterol), og dermed også risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Her kan du se, hvordan du kan begrænse dit indtag af mættet fedt

 

Begrans indtaget af mattet fedt 1Grafik: Netdoktor

3) Husk motionen

Regelmæssig motion er guld værd, når du skal sænke dit kolesteroltal. Motion får nemlig det herlige kolesterol (HDL-kolesterol) til at stige, samtidig med at mængden af det lede kolesterol og triglycerider falder.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør man være aktiv i minimum 30 minutter om dagen og få pulsen op et par gange om ugen. Lidt har dog også ret, og det er bedre at være lidt aktiv end slet ikke at bevæge sig.

4) Kvit cigaretterne

Rygning øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdom ret dramatisk, og typisk har folk, der ryger, et højere kolesteroltal, end folk der ikke gør. Ofte vil kolesteroltallet falde, når man stopper med at ryge.

Det er en god idé at få hjælp til sit rygestop. Du kan for eksempel benytte Sundhedsstyrelsens tilbud på stoplinjen.dk. Her kan du blandt andet få telefonisk rygestoprådgivning og se en oversigt over rygestoptilbud i din kommune.

5) Drik alkohol med måde

Et mindre alkoholforbrug har vist sig at have positiv effekt på kolesteroltallet; et lille indtag af rødvin kan nemlig øge det herlige HDL-kolesterol og sænke det lede LDL-kolesterol. Men det er en balance, for hvis alkoholindtaget bliver for højt, stiger koncentrationen af triglycerider i blodet, og det øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Derfor er det en god idé at holde sig inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger om maksimalt 10 genstande om ugen for voksne.

Hvis livsstilsændringer ikke er nok

Nogle gange kan behandling med livsstilsændringer ikke stå alene, og så må man supplere med medicinsk behandling. Det kan for eksempel være tilfældet ved meget forhøjet kolesterol eller ved sygdomme som familiær hyperkolesterolæmi (arveligt forhøjet kolesterol).

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

    Kilder

  • Netdoktors egne artikler om forhøjet kolesterol
  • Hjerteforeningen - https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/forhoejet-kolesterol/
  • Region Midtjylland - https://www.sundhed.rm.dk/sundhedstilbud/nyhedsbrev-din-guide-til-sundhed/Disse-faktorer-kan-sende-dit-kolesteroltal-i-vejret/

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.