Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Fordøjelselssystemet

Fordøjelse foregår via fordøjelsessystemet. Fra vi indtager mad, til resterne kommer ud af endetarmen, har kroppen æltet, ætset og forarbejdet maden.

Opdateret: 20. Oktober 2019

En tur igennem fordøjelsessystemet

Fra vi indtager mad, til resterne kommer ud af endetarmen, har kroppen æltet, ætset og forarbejdet maden. Men hvilke organer er en del af fordøjelsessystemet, og hvad er deres funktion?

Munden:

I munden deler tænderne føden i mindre stykker, som kan synkes. Føden blandes med spyt, så selv tørre kiks kan synkes. I spyttet findes enzymer, der begynder at nedbryde stivelse. Enzymer er proteiner, der kan kløve stivelse på samme måde, som en økse kan kløve brænde.

Spiserøret:

Spiserøret er en aflang rørformet muskel, som trykker maden fra munden videre ned til mavesækken. Spiserøret er 30-40 centimer langt - altså længere end man skulle tro og strækker sig ned til den nederste del af brystbenet.

Mavesækken:

I mavesækken udskiller celler saltsyre. Derfor er pH-værdien i mavesækken helt nede omkring 1,5 til 3. Den lave pH-værdi får proteiner til at gå i opløsning, samtidig med at mavesækken også udskiller enzymer, der kløver proteinerne i mindre stykker. Mavesækken har en meget tyk slimhinde og udskiller også noget slim, så syren ikke ætser mavesækken selv. Hvis man laver for meget mavesyre, kan slimhinden ikke modstå syreproduktionen, og man kan få et mavesår.

Mavesækken er forbundet til tyndtarmen, men en stram ringmuskel sørger for, at maden ikke smutter ud i tyndtarmen, før den er klippet i ret små stykker. Ringmusklen tillader kun passage af stykker af mad, der er mindre en to millimeter. En ringmuskel er en muskelgruppe, der sørger for, at der kun er passage mellem to rum, når kroppen ønsker det. Der findes også en ringmuskel i blæren – så man kun tisser, når man vil. Det samme gælder i endetarmen.

Tyndtarmen:

Tyndtarmen står for størstedelen af nedbrydelsen og derefter optagelsen af næringsstoffer.Efter maden har passeret ringmuskel i mavesækken og ryger ud i tyndtarmen udskilles en masse forskellige fordøjelsesenzymer fra leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen. Det er her fordøjelsen af proteiner, fedt og sukker-stoffer virkelig går i gang. Tyndtarmens muskler er desuden særdeles gode til at bevæge sig på en måde, så maden blandes grundigt med fordøjelsesenzymerne.

Lever og galdeveje

Kroppens affaldsstoffer kan enten udskilles gennem urin eller afføringen. Leveren opsamler affaldsstoffer, der sendes til galdevejene. Galdesalte som udskilles samtidigt, er nødvendige for nedbrydningen af fedt.

Vidste du...

... at din afførings rødbrune farve kommer fra nedbrudte røde blodceller?Leveren filtrerer billirubin, et restprodukt fra de røde blodceller. Derefter udskilles billirubinen med galden. Størstedelen optages i igen i tyndtarmen, men det der ikke gør, giver afføringen den mørke farve.

Udover at nedbryde mad skal tyndtarmen også optage mad. De fleste næringsstoffer optages i tyndtarmen, men ikke alle stoffer kan nedbrydes og optages i tyndtarmen. Efter maden har taget rejsen gennem tyndtarmen, møder maden en ny ringmuskel – klemmen mellem tyndtarmen og tyktarmen.

Tyktarmen:

Tyktarmen optager væsken. Kroppen er ikke selv i stand til at nedbryde stivelse og er nødt til at få hjælp af bakterier, der bor i tyktarmen. Når bakterierne nedbryder stivelsen, producerer de samtidig gasser. Den nedbrudte stivelse optages derefter i tyktarmen. Tyktarmens funktion er desuden at opbevare maden, som på det her tidspunkt nok mere er afføring. Tyktarmen går direkte over i endetarmen, som også opbevarer afføring indtil næste toiletbesøg.

Afføringens farve

Afføring kan have mange forskellige forme og farver. Afføringens form og farve varierer på bagrund af hvad man indtager, men også processer inde i kroppen. Nedenfor er angivet forskellige farver på afføringen, og hvad det kan skyldes.

  • Lys afføring kan være et udtryk for at have spist lyse fødevarer. Det skal dog ikke vare ved i mere end en 2-3 dage. Det kan også være et udtryk for eksempelvis galdesten, så galden ikke kommer ned i tarmen. Hvis det er tilfældet, kan afføringen også blive fedtet og glinsende, og urinen kan blive mørk.

  • Glinsende afføring er et udryk for, at der er meget fedt i afføringen, den kan flyde ovenpå i toiletkummen og være ildelugtende. Der kan være mange årsager til det; manglende fedtoptagelse, medicin, glutenallergi eller problemer i galdeveje eller bugspytkirtel.

  • Sort/rød afføring, kan tyde på blødning i fordøjelsessystemet. Finder man frisk blod, eller er afføringen sort og lugter sødligt, skal man kontakte sin læge.

  • Slim eller puds i afføringen kan tyde på, at der er en inflammation i tarmene. Som regel har man diarré og ondt i maven. Hvis man har det, bør man tale med sin læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.