Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Navlebrok (umbilicalt hernie)

Navlebrok er en udposning, der sidder omkring navlen. Mavemusklerne ligger som et beskyttende lag i maveregionen, hvor de holder bughinden og de indre organer på plads.


Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er navlebrok?

Et brok er en udposning med indhold fra bughulen, som har bevæget sig uden gennem et svagt punkt i bugvæggen. Ved navlebrok, er dette svage punkt navlen.

Mavemusklerne ligger som et beskyttende lag i maveregionen, hvor de holder bughinden og de indre organer på plads. Nogle steder er muskellaget svagt, for eksempel i midtlinjen hvor to muskler møder hinanden. Der kan disse steder være en risiko for, at bughinden og noget af maveindholdet klemmer sig ud gennem muskellaget, så det ligger under huden i stedet for under musklerne. Området omkring navlen er altså, som nævnt ovenfor, netop et af disse svage steder i bugvæggen.

Hvad er symptomerne på navlebrok?

Brokket viser sig som en bule på maven i, eller omkring navlen. Bulen er størst, når man står op, og måske forsvinder den helt, når man ligger ned. Hvis brokket ikke er fremme hele tiden, kan det eventuelt presses frem ved hoste, tunge løft eller andre aktiviteter, der øger trykket i bughulen.Som regel gør et brok ikke ondt, nogle kan dog opleve at have en tyngdefornemmelse eller let ubehag ved fysisk anstrengelse omkring brokket. Hvis brokket er klemt fordi det enten sidder uheldigt eller er blevet snoet, kan blodtilførslen til tarmen blive afklemt. Dette giver pludselige og kraftige smerter og man skal omgående kontakte læge.

Hvorfor får man navlebrok?

Navlebrok kan være medfødt, eller man kan få det i løbet af livet.Medfødt navlebrok ses hos 10-30 procent af børn, hyppigst hos børn der er født for tidligt. Det skyldes en svaghed omkring navlen, fordi muskler og bindevæv er svækkede.Navlebrok hos voksne opstår typisk, fordi trykket i bughulen øges. Når trykket stiger, bliver der trykket på de svage steder i bugvæggen, og et brok kan træde frem. Det ses typisk på grund af overvægt, graviditet eller væske i bughulen (ascites).

Hvordan kan man behandle navlebrok?

Hos små børn forsvinder et navlebrok typisk af sig selv, og ofte inden barnet bliver et år gammelt.Hos ældre børn og voksne kan en operation komme på tale. En operation for navlebrok er et relativt simpelt indgreb, som tager meget kort tid. Hvis brokket ikke er så stort, vil man ofte skubbe brokket tilbage i bughulen og sy det svage sted sammen. Er brokket større, kan man sy et kunststofnet fast i bugvæggen, for at gøre den stærkere.

Det er altid en god idé at tage til sin læge, hvis man har fået et navlebrok. Lægen vil da vurdere, om det skal behandles, og hvilke forholdsregler man eventuelt må tage for at undgå, at det bliver større.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.