Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Tyktarmen

Tyktarmen er den sidste del af mavetarmkanalen. Den opbevarer maden og indeholder en masse tarmbakterier, som er essentielle for fordøjelse og optagelse af vitaminer, som kroppen har brug for.


Opdateret: 30. September 2020

Hvad er tyktarmen?

Tyktarmen er den sidste del af mavetarmkanalen. Den opbevarer maden og indeholder en masse tarmbakterier, som er essentielle for fordøjelse og optagelse af vitaminer, som kroppen har brug for.

Hvor ligger tyktarmen?

Tyktarmen er fortsættelsen af tyndtarmen. Den starter nederst i højre side af maven, hvor den har en lille udposning - blindtarmen - hvorefter den bevæger sig op (opadgående tyktarm), hen over maven (tværgående tyktarm) og ned langs venstre side (nedadgående tyktarm), for til sidst at ende i rektum og anus. Tyktarmen er cirka 1,5 meter lang og ser “puklet” ud grundet de muskelstrøg, som findes i tarmvæggen.

Mavetarmkanalen

Hvad er tyktarmens funktion?

Der foregår næsten ingen fordøjelse i tyktarmen, som primært udskiller mucus og ikke nogen enzymer. Til gengæld findes en mængde bakterier i tarmen, som hjælper med at nedbryde den del af maden, som ikke er blevet nedbrudt i tyndtarmen. Disse bakterier danner også nogle vitaminer, som er gode for kroppen. I starten af tyktarmen optages lidt vand og elektrolytter (vitaminer og mineraler), mens den del af maden, der har bevæget sig gennem resten af tyktarmen, udskilles som afføring. Tyktarmen bevæger, ligesom tyndtarmen, maden fremad, men dennes bevægelser foregår mere i langstrakte bølger, færre gange om dagen.

Kan man blive syg i tyktarmen?

Tyktarmen kan være sæde for flere forskellige sygdomme. De mest kendte er blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa), tyktarmskræft og tyktarmspolypper. Derudover kan indtagelse af forskellige bakterier med maden føre til diarré, som udvikles grundet forskellige bakterie-toksiner, der irriterer tyktarmen, som derfor udskiller maden.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.