Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Stomi

Tanker og følelser efter en stomioperation

En stomi-operation betyder en stor omvæltning i de flestes liv. Uanset årsagen til stomianlæggelsen vil de fleste opleve perioder efter stomioperationen hvor det kræver stor psykisk energi at klare de problemstillinger der vil uvægerligt vil dukke op.

Opdateret: 2. Januar 2019

At blive stomiopereret betyder en stor omvæltning i de flestes liv. Uanset årsagen til stomianlæggelsen vil de fleste opleve perioder efter stomioperationen hvor det kræver stor psykisk energi at klare de problemstillinger, der vil uvægerligt vil dukke op. Troen på, at det kan lade sig gøre at overvinde disse problemer og igen få et velfungerende liv, kan i disse perioder ligge på et lille sted. De praktiske ting omkring stomiplejen kræver overskud, og derudover er der psykiske og følelsesmæssige sider ved at få en stomi.

Den forandrede krop

Tab af organer

Du skal fremover leve med at undvære nogle vitale organer, som tarm eller blære er. Du bliver mindet om det hver gang, du ser ned af dig selv og i stedet for en glat mave, ser du nu ar og en rød klump - stomien - som for altid vil minde dig om dit tab.

Genvindelse af kontrol

Fremover er du afhængig af en pose for at komme af med din afføring eller urin. Du bliver præsenteret for lyde og lugte fra stomien på en mere direkte måde end før. I forvejen er det at tale om afføring eller urin svært for mange, og derfor kan det blive ekstra svært at tale om stomi. Erfaringer viser at jo mere fortrolig, du bliver med stomien og lærer den at kende, jo bedre kan du indrette dig efter, hvornår den er mest aktiv, og om du kan reducere lugte og lyde ved at ændre på enkelte kostemner. Det vil sige, at du med tiden et langt stykke hen af vejen vil kunne blive så fortrolig med dine udskillelser, at du genvinder en vis grad af kontrol over din afføring eller vandladning.

Accept af kropsændringen

Kroppen og den måde vi ser ud er meget eksponeret i medierne. En stomi kan for nogle føles som en lemlæstelse af kroppen, hvor andre stomiopererede bedre kan acceptere det ændrede kropsbillede, fordi stomien betyder helbredelse eller fravær af sygdom i en periode.

Ens egen reaktion på det ændrede kropsbillede forstærkes ofte af, hvad man fejlagtig tror, andre vil tænke. Et skridt på vejen kan være allerede på hospitalet at inddrage de pårørende. Ikke nødvendigvis i pasningen af stomien, men det er ofte en god idé at lade sin ægtefælle, kæreste, eller børn se stomien under trygge rammer med tilstedeværelse af personale som kan svare på spørgsmål. Der kommer oftest spontane tilkendegivelser fra de pårørende at synet af stomien og arret i virkeligheden er langt mindre frygtelig end de i deres fantasi havde forestillet sig. De første skridt er taget til en accept af kropsændringen. Men bedst af alt er skridtet taget sammen med mennesker man holder af og er trygge ved. Andre har glæde af at møde en jævnaldrende stomiopereret som er afklaret med det at leve med stomi. At møde et medmenneske hvor man ikke kun først får øje på stomien og hører en historie, som ligner ens egen kan skabe nogle positive billeder i hovedet om, at det måske er muligt igen at komme til at holde af sin krop og se stomien som en positiv følgesvend i livet fremover.

Seksualitet

Seksuelle problemer

Ligesom det kan være tabubelagt at tale om afføring og urin, ja så er det stadig tabubelagt at tale om seksuelle bekymringer og få taget hul på at snakke om egentlige seksuelle problemer kan være svært. Men skal man videre er samtale nødvendigt.

Et godt sted at starte er at spørge din stomsygeplejerske eller den kirurg der har opereret dig til råds. Vores seksualitet påvirkes af mange ting. Der er perioder i livet, hvor den seksuelle lyst eller evne kan mangle. Der er dog visse sygdomme og operationer, der i sig selv giver seksuelle problemer ved at enten nerveforsyningen eller blodtilførslen bliver skadet.

Det betyder at den almindelige seksuelle reaktion ikke længere fungerer som tidligere. Ved en stomioperation kan disse skader optræde, dog sjældent, enten på grund af den sygdom, der førte til stomianlæggelsen, eller som en konsekvens af selve operationen.

Senbivirkninger efter kemoterapi og strålebehandling kan ligeledes påvirke dit sekusalliv.

Hvis du er mand

De fysiske konsekvenser for manden kan være evnen til at opnå rejsning ikke længere er tilstrækkelig eller mangler helt. Rejsningsproblemer kan ofte afhjælpes ved brug af rejsningsfremkaldende medicin. For kvinders vedkommende kan der optræde problemer med tørre slimhinder i skeden som vanskeliggør samleje. Her kan creme, olier eller stikpiller hjælpe på problemet. Stomisygeplejersken vil som en naturlig ting spørge ind til eventuelle problemer ved kontrollerne i ambulatoriet. Det kan hjælpe dig til at tage hul på samtalen om dit seksualliv efter operationen, hvis du ved det er helt legalt og naturligt at tale om dette emne og derfor få forberedt dine spørgsmål på forhånd.

Dig og din partner

Det sværeste kan være at tale med sin partner, fordi man er usikker på partnerens reaktion på den ændrede krop. Partneren kan være usikker på sygdommen og dens konsekvenser og derfor utilsigtet komme til at trække sig og undgå at tage initiativer som tidligere. Partneren gør det af misforstået hensyn, men det opleves klart som en afvisning.

I stedet er det vigtigt at prøve at tage hul på disse følelsesmæssige forhold ved at tale sammen. Er man ikke vant til at tale om disse ting kræver det både tilløb og øvelse. Ofte resulterer det i en større nærhed og fortrolighed. Pludselig ser man muligheder i stedet for begrænsninger. Måske er det muligt at genfinde den samme nydelse, hvis man er åben og kreativ og finder lidt humor frem. Tidligere samlejestillinger er måske ikke så hensigtsmæssige længere fordi stomien kan føles i vejen. I stedet kan den samme nydelse måske opnås ved at den stomiopererede ligger øverst eller man finder ud af, at samleje på siden nu fungerer bedst. Posen kan gøres så diskret som muligt ved at vælge mindre størrelser eller prop hvis muligt eller benytte lækkert undertøj eller overtræk til posen. Så nærhed og intimitet kan sagtens genvindes, men det kræve tillid og åbenhed hos begge parter.

Der findes i dag firmaer der designer lækkert lingeri, både til mænd og damer. Søg på nettet, stomiblogs eller spørg din stomisygeplejerske

Hvis du er ung

Det er sværere hvis du er ung og skal ud for første gang og finde en partner, nu med pose på maven. Når du begynder at gå i byen efter din stomioperation føles det trygt, hvis du de første gange går i byen sammen med venner, du har tillid til og som kender dig godt. Det giver overskud til på sigt at åbne op for nye venskaber og mulige kærester.

Det er klogt at afprøve hjemme i kendte omgivelser, hvorledes stomien reagerer på alkohol. Nogle oplever, at det løber lige igennem systemet og ud i posen, så den skal tømmes oftere. Gennemtænk på forhånd, om det er klogt at blive så beruset, at du ikke selv kan skifte stomibandagen, og undersøg på forhånd, om der er fornuftige toiletforhold, hvis poseskift skulle blive nødvendige.

Hvis du ved du gerne vil sove længe efter en bytur, kan du med fordel skifte til en ekstra stor pose, inden du går i seng. Overvej med dig selv, hvad du behøver at sige om stomien ved de første møder med nye mennesker. Kikser noget af dette i starten, vil du blive sårbar og måske tabe modet. På sigt vil du derimod med enkelte forholdsregler efterhånden ”glemme” stomien og genoptage dit ungdomsliv igen, med sport, venskaber, kærester, overnatninger ude, studieture og så videre.

På stomiforeningen COPAs hjemmeside findes flere gode indlæg skrevet af unge stomopererede til unge stomiopererede.

Læs mere i artiklen mænd, seksualitet og stomi

Læs mere i artiklen kvinder, seksualitet og stomi


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.