Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Medicin mod diaré


Opdateret: 16. Januar 2009

Medicin mod diaré

De fleste mennesker oplever at have diaré i kortere perioder. Det mest almindelige er, at diaréen er opstået på grund af enten bakterier eller virus. Diaré er altså ikke i sig selv en sygdom men et symptom på noget andet. Man kan også få diaré af nogle typer medicin.

Midler mod diarré kan med fordel bruges i kortere tid men må ikke bruges over en længere periode. Hvis det er en bagvedliggende sygdom, der er årsagen til diarréen, er det vigtigt at få opklaret dette og ikke undertrykke diarréen med lægemidler i længere tid.

Bevægelseshæmmende midler

Ved diarré er der en øget mængde af vand i tarmen, som kommer ud med hyppige afføringer på grund af tarmens egne bevægelser. Bevægelserne i mavetarm-kanalen forekommer, fordi tarmens glatte muskelceller og nervecellerne i tarmvæggen hele tiden bliver stimuleret. Ved at hæmme disse muskel- og nerveceller nedsættes bevægelserne, og dermed hæmmes diarréen og eventuelle mavekramper. Lægemiddelstoffet loperamid, der virker på denne måde, bruges ofte mod akut diarré, men må kun bruges i kort tid.

Midler til at forebygge diarré

For, at maven fungerer optimalt, er det meget vigtigt, at kroppens egne bakterier i mavetarmkanalen er i balance. Ved diarré er der sket en forskydning i forekomsten af skadelige og gavnlige bakterier. Dette kan især ske under behandling med antibiotika eller på en rejse. Man kan i nogle tilfælde undgå den generende diarré med forebyggende mælkesyredannende bakterier i tabletform. Hvorfor de mælkesyredannende bakterier har denne effekt er ikke helt afklaret, men det skyldes muligvis, at tarmen fyldes op med de gavnlige bakterier.

Aktivt kul

Ved akut diarré kan man tage midler, som binder de skadelige stoffer eller bakterier i mavetarmkanalen. Aktivt kul virker på denne måde. Midlet kan mindske effekten af andre lægemidler, eksempelvis p-piller, hvilket man bør være opmærksom på.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.