Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fuglebryst (pectus carinatum)

Fuglebryst er en sjælden, medfødt misdannelse af brystkassen, hvor brystbenet og brusken fra de tilhæftede ribben buer fremad og fremstår som en spids udbuling på personens brystkasse.

Opdateret: 16. Maj 2022

Hvad er fuglebryst?

Fuglebryst, som på lægesprog hedder pectus carinatum, er en sjælden, medfødt misdannelse af brystkassen.

I midten af brystkassen, fortil, sidder brystbenet, der er en lang flad knogle. De øverste af ribbenene er forbundet til brystbenet ved hjælp af brusk. Sammen med ribbenene beskytter brystbenet hjertet, lungerne og en række større kar, der løber inde i brysthulen.

Under normale omstændigheder er brystbenet fladt, men hos personer der har fuglebryst bøjer brystbenet og brusken fra de tilhæftede ribben fremad og fremstår således som en spids udbuling på personens brystkasse. Det er forskelligt fra person til person, der har fuglebryst, hvor tydeligt det er.

Det anslås, at ét barn ud af 5000 fødes med denne misdannelse. Fuglebryst ses tre til fire gange hyppigere hos drenge end hos piger.Selvom det er en medfødt misdannelse, bliver den hos omtrent halvdelen først tydelig i puberteten, hvor den unge vokser meget.

Hvorfor får man fuglebryst?

Grunden til at brystbenet forskydes fremad, er fordi brusken, der forbinder ribbenene med brystbenet, hos personer med fuglebryst, vokser mere i længden end hos personer, der ikke har fuglebryst. Når dette sker, bliver brystbenet forskubbet fremad og det er dette man kan se som en større eller mindre spids på personens brystkasse.

Hvorfor nogen bliver født med fuglebryst, når andre ikke gør, er ikke helt kendt, men der er blandt andet påvist en arvelig sammenhæng.

Hvordan kan man behandle fuglebryst?

Som regel er det, ud fra et lægeligt synspunkt, ikke nødvendigt at blive opereret, men nogle personer med fuglebryst, ønsker alligevel en operation, da de ikke bryder sig om, hvordan deres anderledes brystkasse ser ud.

Ved operationen bliver ribbensbruskene forkortet og brystbenet vil derfor falde ned ”på plads” og ikke længere bøje udad.

En anden måde at behandle fuglebryst på er, at kirurgerne kan lægge en bøjet metalskinne ind under huden på personen med fuglebryst. Metalskinnen bliver skruet fast på ribbenene. På denne måde kan metalskinnen presse brystbenet på plads.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.