Idrætsforeninger og fitnesscentre har efterhånden været lukket ned i flere måneder. Men det behøver ikke at betyde, at du skal gå helt i stå. Her får du gode råd til, hvordan du holder formen ved lige hjemmefra.
Hvis du er vant til at løfte tunge vægtstænger i fitnesscenteret eller svinge badmintonketcheren i den lokale idrætsforening, så ser det umiddelbart sort ud for træningsvanerne i øjeblikket.
Der er heldigvis rig mulighed for at få motion på andre måder, men det er ikke lige let for alle at komme i gang med hjemmetræningen. Derfor har vi talt med personlig træner og livsstilscoach Natasja Oxlund, som har gode råd til dig, der gerne vil blive bedre til at dyrke motion hjemmefra.
Læs også: Hvorfor motionere?
Ifølge Natasja Oxlund er det meget vigtigt, at du forventningsafstemmer med dig selv, inden du går i gang med din træning.
- Lige nu, der kan vi ikke det, vi plejer. Derfor er det vigtigt, at vi får afstemt med os selv, hvad vi gerne vil have ud af vores træning, mens vi er lukket ned, kontra hvad vi plejer at få ud af det, så vi ikke bliver skuffede over os selv, siger hun.
Skuffelsen over ikke at kunne det, man plejer, kan nemlig være en stor dræber for motivationen, og det kan sætte en brat stopper for overskuddet og lysten til at træne.
Derfor er det vigtigt at stile efter, hvad du synes er overskueligt og realistisk. Afgør med dig selv, om du har en forventning om at skulle blive stærkere eller få en bedre kondi i løbet af nedlukningen, eller om du blot ønsker at holde din form ved lige. På den måde kan du nemlig sætte realistiske mål, som du kan overholde, så du ikke bliver skuffet og demotiveret.
Læs også: Mindre end 10.000 skridt har også ret
Mange kan træne fint på stuegulvet derhjemme, men det er ikke alle, der finder det lige nemt. Ifølge Natasja Oxlund kan det skyldes, at der er mange forstyrrende elementer i hjemmet, som man ikke normalt forbinder med træning. Det kan for eksempel være et fjernsyn, der kører, en tøjvask, der skal ordnes eller nogle børn, der leger. Det gør det svært at fokusere på træningen.
Derfor kan der for nogle mennesker være en fordel i at gå et andet sted hen. I mange byer er udendørs træningsstationer begyndt at skyde op. Har man ikke sådan en i nærheden, kan en park eller skov også fungere ganske udmærket.
Læs også: Guide: Find de rette løbesko
Lige nu har vi ikke adgang til de træningsredskaber, vi plejer. Det betyder, at man må være kreativ med redskaberne til sin træning. Natasja Oxlund har selv nogle forslag til, hvordan man kan bruge hverdagsting som træningsredskaber:
Derudover kan man komme langt med en træningselastik. Den kan bruges til mange forskellige øvelser til hele kroppen, og den er lille og praktisk at have med at gøre.
Natasja Oxlund siger også, at mange forskellige aktiviteter kan betragtes som træning. For eksempel kan det give god motion at gøre rent, ligesom det kan være fint for formen at gå i haven eller lege med børn.
Læs også: Coopers løbetest
Selvom mange nyder følelsen efter en god træning, så kan selve det at skulle i gang med at træne være en stor mundfuld. Særligt når man er derhjemme, hvor sofaen eller lænestolen virker ekstra fristende. Derfor anbefaler Natasja Oxlund, at man gør det simpelt for sig selv, så det bliver nemmere at overkomme:
- I stedet for det med at skulle gå 10.000 skridt, som kan virke ekstremt uoverskueligt for mange mennesker, fordi det er rigtig meget at nå at gå på en dag, så kort det ned og sig “Jeg vil bare gerne i løbet af i dag gå 3x10 minutter i raskt tempo”, så man lige kommer ud og får bevæget sig, får lidt frisk luft i hovedet og rent faktisk går lidt skridt, siger hun.
Når det kommer til træning har lidt nemlig også ret. Derfor er det bedre at komme ud og få gået en lille smule i løbet af dagen, lave 10 englehop i frokostpausen eller hvad man ellers kan overskue, frem for at overkomplicere træningen så meget, at den slet ikke bliver til noget.
God træning!
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Personlig træner og livsstilscoach Natasja Oxlund
Sidst opdateret: 22.02.2021