Flere studier viser, at borgere med KOL er tilfredse med en forsøgsordning med hjemmemålinger af deres sundhedstilstand. Ordningen har mindsket antallet af hospitalsindlæggelser.
I Danmark lider omkring 50.000 mennesker af svær eller meget svær KOL, som er en kronisk lungesygdom. Det kan medføre hyppige hospitalsbesøg af 3-10 dages varighed.
Region Jylland har deltaget i et stort projekt, der begyndte i 2012, og som skulle reducere antallet af indlæggelserne ved, at borgerne skulle bruge telemedicin.
Telemedicin betyder, at borgere med KOL blandt andet kan måle egen vægt og blodtryk og sende resultaterne til en kommunal sygeplejerske via en udlånt tablet. Sygeplejersken holder øje med informationerne og reagerer, hvis de går den forkerte vej.
På den måde spares borgerne for ture til hospitalet til kontrolmålinger.
Ph.d.-projekter om emnet viser nu, at det virker, og borgere med KOL i landsdelen tilbydes fortsat telemedicin.
Læs også: Hvad er KOL?
Ph.d-forsker, Flemming Witt Udsen, har undersøgt brugen af telemedicin, og studiet viser, at borgere med KOL generelt er tilfredse med den nye form for måling af deres sundhedstilstand.
Han konkluderer, at der blandt deltagerne har været ni procent færre indlæggelser, og at de har været indlagt i kortere tid. Udover at borgerne med KOL skulle bruge mindre tid på hospitalerne, oplevede de også en generelt bedre helbredstilstand.
Et andet ph.d.-projekt af forsker Pernille Heyckendorff Secher bakker op om de positive resultater. Hendes studie viser nemlig, at 62 procent af borgerne med KOL følte, at de fik mere kontrol over deres sygdom, og tre ud af fire oplevede en større tryghed, fordi deres symptomer blev fulgt tættere.
Ifølge Danske Regioner går landets kommuner i 2019 sammen om at udbrede telemedicin til borgere med KOL i resten af Danmark efter de gode erfaringer med projektet i Nordjylland.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Danske Regioner: KOL-patienter er tilfredse med telemedicin og Danske regioner: Op mod 10.000 KOL-patienter kan få gavn af telemedicin.
Sidst opdateret: 21.12.2017