Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | KOL

Vejrtrækningsøvelser til brug ved KOL

For de fleste lungepatienter er det største problem åndenød. Der kan være flere forskellige årsager til, at man oplever åndenød. Man kan få åndenød, hvis man bliver angst eller oplever en indre uro, ensomhed eller vrede. Man kan også opleve at få åndenød eller blive forpustet ved fysisk aktivitet. Det er ikke farligt at være forpustet i ovennævnte situationer, men det er eller kan være meget ubehageligt. Der findes forskellige teknikker til at trække vejret, som du kan læse om her.

Opdateret: 12. Maj 2016

Den ubehagelige åndenød

Medicininstruktioner

Er du i tvivl om, hvordan du bruger behandlings-apparaterne?

På Medicininstruktioner.dk viser vi dig, hvordan du bruger de apparater, der findes til behandling af KOL. Vi viser dig også, hvordan du klargør apparaterne, samt hvordan du rengør dem efter brug.

Se instruktionerne her

For de fleste lungepatienter er det største problem åndenød. Der kan være mange årsager til, at man oplever åndenød. Man kan få åndenød, hvis man bliver angst eller oplever en indre uro, ensomhed eller vrede. Man kan også opleve at få åndenød eller blive forpustet ved fysisk aktivitet. Det er ikke farligt at være forpustet i ovennævnte situationer, men det er eller kan være meget ubehageligt.

Det er vigtigt, at åndenøden forsvinder, når man holder en pause og eventuelt laver nogle vejrtrækningsøvelser. Hvis åndenøden ikke forsvinder ved en pause kan det være et tegn på en forværring i din KOL eller anden sygdom.

Der findes forskellige teknikker til at trække vejret. De kan hjælpe dig til:

 • At få mere luft ned i lungerne.

 • At bruge dine kræfter optimalt i forhold til din vejrtrækning.

 • At dit fysiske aktivitetsniveau bliver bedre.

Øvelse 1: Vejrtrækning med fløjte-mund

Vejrtrækning med fløjte-mund er en "aktiv" teknik. Den er både god at bruge, når du bevæger dig og når du skal have kontrol over din vejrtrækning, hvis du er blevet forpustet/har åndenød. Teknikken giver mere luft i lungerne, udnytter dine kræfter optimalt og giver dig mulighed for at være mere fysisk aktiv.

Sådan gør du:

 • Træk vejret ind. Hvis det er muligt, så gør det langsomt og gennem næsen.

 • Brug dine læber til at skabe modstand i udåndingen. Spids munden, som når du fløjter eller kysser (fløjte-mund).

 • Pust langsomt ud mod modstanden.

Det er godt at bruge dobbelt så lang tid på udånding som på indånding. Denne vejrtrækningsteknik kan med fordel benyttes under fysisk aktivitet.

Se video om vejrtrækning med fløjte-mund:

Øvelse 2: Vejrtrækning med maven

Vejrtrækning med maven er en god teknik til vejrtrækning, når du er afslappet. Den giver mere luft i lungerne og bruger et minimum af energi.

Når man taler om at trække vejret med maven, menes der, at man skal bruge sit mellemgulv under vejrtrækningen. Mellemgulvet er den flade muskel, som deler kroppen i brystkassen og maven. Lungerne sidder fast på den øverste del af musklen, og når man trækker vejret med mellemgulvet trækker musklen sig sammen, og der bliver mere plads til luft i lungerne.

Sådan gør du:

 • Sørg for at være afslappet. Slap af i skuldrene.

 • Lad en hånd ligge på maven lige under ribbenene.

 • Træk vejret ind – helst gennem næsen - og mærk, hvordan din hånd løfter sig, mens maven bliver større.

 • Spænd læberne (fløjte-mund), og pust langsomt ud, mens du mærker hånden sænke sig, og din mave igen bliver mindre.

 • Gentag øvelsen tre gange. Hold et hvil, men gentag øvelsen flere gange dagligt.

 • Du skal være opmærksom på, at du kan blive svimmel, hvis du bruger for stor kraft til at puste ud. Bliver du svimmel, så hold en pause, hvor du trækker vejret normalt.

Se video om vejrtrækning med maven:

Øvelse 3: Vejrtrækning med brystkassens muskler

Hvis du har svært ved at lave vejrtrækning med maven, kan du benytte brystkassens muskler til at trække vejret med.

Vejrtrækning i den øvre del af lungerne er den vejrtrækningsteknik flest lungepatienter benytter i hverdagen. Det skyldes, at man kan bruge skuldrenes muskler som hjælpemuskler til vejrtrækningen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i det lange løb, da disse muskler udtrættes med muskelspændinger til følge.

Sådan gør du:

 • Sænk skuldrene og slap af.

 • Træk vejret ind, og lad brystkassen hæve sig (mærk eventuelt efter ved at lade hænderne hvile på brystkassen under vejrtrækningen).

 • Pust ud gennem spændte læber (fløjte-mund), og mærk, at brystkassen sænker sig og skuldrene igen er nede på plads og afslappet.

Se video om vejrtrækning med brystkassens muskler

Brug alle tre øvelser

Det er vigtigt at kunne benytte alle vejrtrækningsmetoder. Har du svært ved at lave dem, så husk, at øvelse gør mester, og at man bliver god til det, man træner.

Træk vejret langsomt ved åndenød

Åndenød kan opstå, hvis man anstrenger sig fysisk eller belastes psykisk - for eksempel oplever stress ensomhed eller vrede. Åndenød kan ligeledes skyldes røg fra omgivelserne eller forskellige lugte. Her er det vigtigste, du kan gøre, at trække vejret langsomt, så du ikke bliver nervøs, og hvis det er muligt, skal du fjerne dig fra påvirkningen. Stramt tøj kan også give åndenød. Endeligt kan åndenød være et tegn på en begyndende infektion. Hvis du oplever en ændring i din åndenød, som ikke kan afhjælpes med medicin, afslapning og vejrtrækningsøvelser, bør du søge læge.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Vil du vide mere?

Test din viden om KOL her


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.