Annonce

Abekopper er nu en global sundhedskrise

Udbruddet med abekopper har i løbet af de sidste to måneder været stigende på globalt plan. Det har gjort, at WHO nu har erklæret abekopper for en global sundhedskrise.

I slutningen af maj blev det første udbrud af abekopper konstateret i Danmark, og siden da har der været 59 tilfælde.I alt er der blevet indberettet over 14.000 tilfælde fra 71 lande. En global sundhedskrise er det øverste alarmberedskab, som også corona blev erklæret som. Det betyder, at landene nu skal gøre en særlig og koordineret indsats mod abekopper.

Uenighed blandt eksperter

Det ekspertudvalg, der har været med til at vurdere risikoen ved abekopper, var meget uenige om, hvorvidt virussen skulle erklæres for en global sundhedskrise. Ni af udvalgets medlemmer var imod, mens seks var for. Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør for WHO, tog derfor beslutningen om at erklære abekopper for en global sundhedskrise, selvom et flertal af ekspertudvalget ikke mente, at det var nødvendigt.

Ikke på niveau med corona

Anders Koch, der er overlæge ved Statens Serum Institut og på Rigshospitalet, mener ikke, at abekopper er på samme niveau som corona. Til Ritzau har han udtalt:

- Men det er ikke, som vi ser det nu, en sygdom, som har et potentiale som covid til at forårsage mange dødsfald eller lægge sundhedsvæsenet ned.

Han mener dog stadig, at det er nødvendigt at vi holder øje med sygdommen og forsøger at bremse udbruddene.

Størst risiko hos mænd

Selvom abekopper er blevet erklæret for en global sundhedskrise, er det dog særligt en bestemt gruppe, der er i risiko for at blive smittet, forklarer WHO’s generaldirektør:

-Selv om jeg erklærer en international sundhedskrise, er det i øjeblikket et udbrud, der er koncentreret blandt mænd, der har sex med mænd, særligt dem med flere partnere, siger han. Af de smittede er 98 procent enten homoseksuelle eller biseksuelle mænd. Smitten skyldes ikke den seksuelle kontakt, men det tætte samvær med en smittet.

Du kan læse mere om abekopper i Netdoktors faktaartikel her

Fakta om abekopper

  • Abekopper viser sig først med feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder. Herefter kommer det karakteristiske udslæt med blærer.
  • Abekopper smitter først, når en smittet har fået blærer, og der er gået hul på dem.
  • Sygdommen varer mellem to og fire uger, og den går for de fleste over af sig selv.
  • Af de smittede er der en overvægt af mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd.
  • Sundhedsstyrelsen er ikke kommet med specifikke anbefalinger i forhold til smitte, men anbefaler at fortsætte med den gode hygiejne vi kender fra corona med afspritning, afstand og håndvask.
  • Udviser du symptomer på abekopper skal du gå i selvisolation og kontakte din egen læge uden at møde fysisk op.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: medwatch.dk, sciencealert.com, dr.dk, sst.dk, ssi.dk, Netdoktors egen artikel: Hvad er abekopper?

Sidst opdateret: 25.07.2022

Annonce