Annonce

Abekopper: Nære kontakter anbefales at blive vaccineret

I sidste uge blev de første to tilfælde af abekopper konstateret i Danmark. Det har ført til, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler vaccine mod abekopper til nære kontakter til smittede.

For at sikre forholdsvis milde tilfælde af abekopper i Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer, der har været i nær kontakt med en smittet, kan få tilbudt en vaccine. Tilbuddet sker på baggrund af en lægefaglig vurdering af en speciallæge på infektionsmedicinsk afdeling på enten Hvidovre Hospital eller Aarhus Universitetshospital.

Ikke alle nære kontakter får tilbudt vaccinen

Bolette Søborg, der er enhedschef ved Sundhedsstyrelsen, lægger vægt på, at der ligger en individuel sundhedsfaglig vurdering bag hvert vaccinetilbud - Det er vigtigt, at den enkelte infektionsmediciner på enten Hvidovre Hospital eller Aarhus Universitetshospital vurderer, om vaccination er relevant for den enkelte, både ud fra, hvor eksponeret for smitten den enkelte har været, og ud fra den enkeltes risiko for at udvikle alvorlig sygdom, siger hun.

Sådan genkender du symptomerne på abekopper

De første symptomer på abekopper er feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder. Herefter kommer det mest genkendelige symptom, som er et udslæt med blærer. Udslættet starter ofte i ansigtet og spreder sig til andre dele af kroppen. Udslættet kan ved heling danne en sårskorpe, der senere falder af. Normalt er sygdommen forholdsvis mild, og den varer mellem to og fire uger. For de fleste går sygdommen over af sig selv.

Læs også: Hvad er abekopper

Bevar dine gode hygiejnevaner fra corona og forebyg smitte

Sundhedsstyrelsen er ikke kommet med nogle specifikke anbefalinger i forhold til forebyggelse af smitte, men de forholdsregler, som vi kender fra corona med hyppig håndvask, afspritning, afstand og i særlige tilfælde (hospitalspersonale) brug af maske,overtrækskittel, handsker og visir – virker også overfor abekopper. Og så opfordrer Sundhedsstyrelsen til at dyrke sikker sex, da abekopper smitter ved nær kontakt.

Definition af nær kontakt til smittede med abekopper

  • Vedr. husstandskontakter, er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer, om vedkommende opfylder kriterierne for at være nær kontakt jf. nedenfor.
  • Tæt kontakt (mindre end en meter) med en person, der har mistænkt eller bekræftet infektion.
  • Direkte kontakt med hud og kropsvæsker fra person med mistænkt eller bekræftet infektion.
  • Delt seng eller tøj med person med mistænkt eller bekræftet infektion.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: sst.dk, Netdoktors egen artikel om abekopper

Sidst opdateret: 31.05.2022

Annonce