Annonce

Abekopper: Smitten er bremset

Henover foråret og sommeren begyndte abekopper at sprede sig i Danmark og resten af Europa. Det fik WHO til at erklære abekopper for en global sundhedskrise, men en fælles indsats i Danmark har været med til at bremse smitten.

Da smitten med abekopper begyndte at brede sig i Danmark, satte Sundhedsstyrelsen ind med anbefalinger og en fokuseret kommunikationsindsats, der skulle forebygge smitten med abekopper. Samtidig blev en vaccinationsindsats for de personer, der er i højest risiko for at blive smittet, igangsat. Den fælles indsats ser ud til at have virket, for i løbet af de seneste uger har antallet af nye smittetilfælde været faldende, og det forventes, at denne udvikling fortsætter.

Læs også: Hvad er abekopper?

Særlig målgruppe i fokus

Alle kan blive smittet med abekopper, men ved dette udbrud er det særligt mænd, som har sex med mænd, der har været udsat for smitte. Derfor er det også denne målgruppe, Sundhedsstyrelsen har haft fokus på, hvor de blandt andet har samarbejdet med AIDS-Fondet.

Line Raahauge Hvass, der er konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen fortæller om indsatsen:

- Målet med vores indsats har været at hjælpe målgruppen til at passe på sig selv og andre dels gennem råd om, hvordan man forebygger smitte og dels ved at tage imod tilbud om vaccination. Det har ikke kunnet lade sig gøre uden AIDS-Fondet og de øvrige organisationer, vi har samarbejdet med. De har et indgående kendskab til målgruppen og ved, hvad de efterspørger af information, og hvordan vi kan nå ud, siger hun.

Fakta om abekopper

  • Abekopper viser sig først med feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder. Herefter kommer det karakteristiske udslæt med blærer.
  • Abekopper smitter først, når en smittet har fået blærer, og der er gået hul på dem.
  • Sygdommen varer mellem to og fire uger, og den går for de fleste over af sig selv.
  • Af de smittede er der en overvægt af mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd.
  • Sundhedsstyrelsen er ikke kommet med specifikke anbefalinger i forhold til smitte, men anbefaler at fortsætte med den gode hygiejne vi kender fra corona med afspritning, afstand og håndvask.
  • Udviser du symptomer på abekopper, skal du gå i selvisolation og kontakte din egen læge uden at møde fysisk op.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: sst.dk, Netdoktors egne artikler om: Abekopper som global sundehdskrise

Sidst opdateret: 12.10.2022

Annonce