Annonce

Alkohol og rygning gør dig synligt ældre

Du har nok hørt, at rygning ælder dig, men et nyt studie viser, at det samme også gælder for et højt alkoholforbrug.

Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt sammenhængen mellem rygning, alkoholforbrug og tidlige aldringstegn. Ved hjælp af data fra 11.500 danskere, som både svarede på spørgsmål om deres ryge- og alkoholvaner, og blev undersøgt for fem tegn på aldring, kunne forskerne vise, at både rygning og et højt alkoholforbrug kan ælde udseendet før tid.

Læs også: Til kamp mod hudens aldringstegn

Rynke i øreflippen og gullig hud

De fem aldringstegn, som forskerne kiggede efter, er en rynket fold i øreflippen, gule misfarvninger i huden omkring øjnene, en lys ring omkring den farvede del af øjet (iris) og for mænd desuden høje tindinger og måne.

Læs også: Rygning skader tænderne

Mindsket hårpragt viste sig dog ikke at hænge sammen med alkoholforbrug og rygning. Det gjorde de andre tre aldringstegn derimod. Både rygning og højt alkoholforbrug, defineret som over 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd, gav større risiko for de to aldringstegn ‘fold i øreflippen’ og ‘lys ring omkring iris’. Blandt rygerne havde flere gule aflejringer i huden end blandt ikke-rygerne.

Ikke kun udseende

Det er dog ikke kun udseendet, der bliver påvirket af rygning og alkoholforbrug. Blandt andet øger rygning risikoen for at udvikle tilstanden KOL, og for at få lungekræft, og der er fundet sammenhæng mellem alkoholforbrug og forekomsten af brystkræft.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Sidst opdateret: 15.11.2017

Annonce