Annonce

Allergivaccination kan gavne folk med allergisk astma

Personer, der lider af allergisk astma, kan markant reducere risikoen for luftvejsinfektioner og astmaforværringer ved at gennemgå et vaccinationsprogram. Et nyt forsøg skal undersøge hvorfor.

200.000 danskere lider af allergisk astma, og for dem kan det være en klar fordel at lade sig vaccinere mod for eksempelvis husstøvmideallergi eller græs-/birkeallergi. Det viser et dansk studie, der som det første i verden peger på, at vaccinering kan forebygge luftvejsinfektioner og forværring af astma.

Læge og ph.d-studerende Christian Wøhlk, der står bag studiet, opfordrer personer med helårs- eller sæsonallergi til at tage imod tilbuddet om vaccination:

- Det her studie peger på, at vi måske tidligere skal ind og tilbyde allergivaccination til personer med allergisk astma, fordi vi kan se, at det har en meget markant forebyggende effekt. Som sundhedspersonale er det vores mål at optimere astmakontrol og livskvalitet ved at forebygge udsving i symptomerne. Nu ser det ud til, at vi med en velkendt behandling effektivt kan forhindre dette hos i hvert fald en betydelig del af patienterne ved at få dem ind i et allergivaccinationsprogram, siger han.

Forskningen er offentliggjort i Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Læs også: Husstøvmide-allergi: Hvad kan du gøre?

Reducerede både luftvejsinfektioner og astmaforværringer

Lægerne bag studiet kommer fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. De har brugt data fra 2.688 personer, som i perioden fra 1995 til 2014 havde deltaget i et vaccinationsforløb i mindst tre år, og som også modtog behandling med inhalationsmedicin mod astma.

Resultatet af undersøgelsen viste meget overbevisende, at personer, der havde modtaget et vaccineforløb, fik reduceret antallet af antibiotikakrævende luftvejsinfektioner med cirka 20 procent (17 procent for helårsallergisk astma og 20 procent for sæsonallergisk astma). Samtidig reducerede vaccinationsforløbet antallet af astmaforværringer med cirka 75 procent for sæsonallergikere og cirka 60 procent for helårsallergikerne.

Læs også: Hvad er astma?

Nyt forsøg skal kortlægge den gavnlige effekt af vaccination

Christian Wøhlk forklarer, at 80 procent af alle astmaforværringer skyldes virusinfektioner, og derfor spekulerer forskerne i, at vaccinationsforløbet virker ved at normalisere eller forbedre kroppens eget immunforsvar, så det bedre kan bekæmpe vira.

Det er en hypotese, som forskerne og lægerne nu vil eftervise i et nyt forsøg, hvor de vil undersøge, hvordan en vaccination mod husstøvmideallergi virker på det antivirale immunforsvar hos personer, der lider af allergisk astma. - Vi håber, at vores forskning kan give en helt ny forståelse af allergi som en årsag til et svækket immunrespons ved astma, som vi kan behandle med allergivaccination. På sigt kan vi forhåbentlig hjælpe nogle af de mange mennesker, der døjer med astma og nedsat livskvalitet på grund af hyppige luftvejsinfektioner, siger Christian Wøhlk.

40 danskere skal deltage i det nye forsøg, der skal løbe over 8-9 måneder.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 23.02.2021

Annonce