Annonce

Blodprøve kan afsløre Alzheimers tidligt

Svensk forskning viser, at man kan opdage Alzheimers ved en blodprøve helt op til fem år før, de første symptomer viser sig.

Inden man opdager Alzheimers, har sygdommen typisk fået lov til at udvikle sig i hjernen i en årrække. Når sygdommen så opdages, har den allerede lavet væsentlige skader på hjernen, som ikke kan behandles.

Derfor arbejder læger og forskere på området med at finde en metode til at påvise Alzheimers tidligere, end man har kunnet hidtil.

Og nu har en gruppe svenske forskere altså fået et gennembrud. Ved en blodprøve har de afsløret Alzheimers hos patienter fem år før, symptomerne begyndte at vise sig. Det skriver forskning.no.

Læs også: Corona slider på demente og deres pårørende

Vigtigt protein hænger sammen med Alzheimers

Forskerne har taget blodprøver fra 1100 svenske patienter, og efterfølgende observeret hvem der fik konstateret Alzheimers på et senere tidspunkt. Herefter kunne de se, at der i blodet hos de personer, der fik konstateret Alzheimers, var et forhøjet niveau af tau-protein.

Tau-proteinet findes i hjernecellerne. Det er en del af en vigtig proteinstruktur i hjernen, mikrotubuli, der har til opgave at hjælpe med at stabilisere cellestrukturen. Med andre ord hjælper tau-proteinet med at opretholde cellens skelet.

Når man får Alzheimers udvikler tau-proteinet sig på en måde, så det løsriver sig fra proteinstrukturen, og i stedet hægter sig på andre tau-proteiner. Det skaber sammenfiltringer inde i hjernens nerveceller, der forhindrer kommunikationen mellem cellerne.

Hos den, der er ramt af Alzheimers, viser den manglende kommunikation mellem cellerne sig ved de typiske symptomer, som for eksempel dårligere hukommelse eller nedsat funktionsevne.

Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes

Muligt screeningsværktøj

Forskerne bag studiet håber, at dette gennembrud kan føre til en ny måde at screene en større gruppe mennesker på, før symptomerne begynder at vise sig, og de uoprettelige skader på hjernen er sket.

Indtil nu har man kunnet teste for Alzheimers ved rygmarvsvæskeprøver og hjernescannning, men disse metoder er både dyre og invasive, og det gør, at disse tilbud er begrænsede og ikke velegnede til screening af større grupper mennesker.

Ifølge forskerne betyder det nye gennembrud dog ikke, at man har fundet en måde at behandle sygdommen på. Men den nye information er et vigtigt skridt på vejen til at finde en behandlingsmetode, siger en af forskerne til forskning.no.

Videnscenter for Demens anslår, at cirka 89.000 danskere lider af demens. Over 60 procent af demenstilfældene er forårsaget af Alzheimers sygdom.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: forskning.no, Videnscenter for Demens, U.S. Department of Health & Human Services og Netdoktors egen artikel om Alzheimers

Sidst opdateret: 11.02.2021

Annonce