Hvordan skal du forholde dig, når du har modtaget begge doser af coronavaccinen? Må du for eksempel smide mundbindet? Her får du anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.
Vaccinerne er godt i gang med at blive rullet ud over hele landet. I skrivende stund har 1,2 millioner danskere modtaget det første stik, mens mere end 570.000 har modtaget stik nummer to og altså dermed er færdige med at blive vaccineret.
Men hvad sker der med alle de regler, vi er blevet så vant til at følge igennem det seneste år, når man får det sidste stik? Skal håndsprit, mundbind og afstand stadig være væsentlige komponenter i hverdagen, når man er færdigvaccineret?
Det har Sundhedsstyrelsen udgivet en række anbefalinger om.
Læs også: Coronapas: Sådan fungerer det
Du anses for at være færdigvaccineret 14 dage efter, at du modtager det sidste stik med coronavaccinen. Det gælder uanset vaccinetypen. Herefter er risikoen for at give smitten videre ret lav. Derfor kan der lempes lidt på de restriktioner, som vi ellers er blevet så vant til at leve med.
Det betyder, at
Du kan være sammen med andre færdigvaccinerede uden at holde afstand eller bruge mundbind.
Du endelig må give din veninde et stort kram, give hånd til din kollega og high-fives til børnene i familien. Når du er færdigvaccineret, må du nemlig gerne være sammen med familie og venner, der ikke er vaccinerede, uden at holde afstand eller bruge mundbind, såfremt de ikke er i øget risiko for at få et alvorligt forløb med corona.
Du ikke behøver at gå i isolation, hvis du er ‘nær kontakt’ til en smittet person.
Sundhedsstyrelsen understreger dog, at man, hvis man oplever symptomer på corona, stadig skal gå i isolation og lade sig teste, selvom man er vaccineret færdig.
Læs også: 4 spørgsmål om isolation
Nogle mennesker er i risiko for at få et særligt alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med corona. Det kan blandt andet være ældre eller personer med kroniske sygdomme.
Personer i risikogrupperne har skullet være særligt forsigtige i omgangen med andre mennesker i løbet af det seneste år, men ifølge Sundhedsstyrelsen er der også i disse grupper plads til, at man kan lempe lidt på restriktionerne som færdigvaccineret.
Det betyder, at
Du kan opføre dig som andre vaccinerede, og du behøver ikke at tage særlige forholdsregler som for eksempel at bruge mundbind i private sammenhænge.
Du kan deltage i aktiviteter med flere personer, fx gå til fritidsaktiviteter.
Du kan benytte offentlig transport og handle uden at begrænse det til tidspunkter uden for myldretiden.
Du kan som udgangspunkt gå på arbejde, som du plejer.
Læs også: Guide til god håndhygiejne
Det gælder også for personer i risikogruppen, at man skal gå i isolation og lade sig teste, hvis man begynder at have symptomer på corona.
Anbefalingerne for både personer i risikogruppen og for alle andre færdigvaccinerede gælder primært i privaten. Skal du gebærde dig i offentligheden, skal du derfor stadig følge de gældende restriktioner. Det betyder, at det altså ikke er helt slut med mundbindet i bussen eller de to meters afstand i supermarkedet endnu.
Du kan følge med i, hvornår det er din tur til at blive vaccineret i Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender. Vær opmærksom på, at den kan blive opdateret løbende.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen
Sidst opdateret: 26.04.2021